Wie profiteert er van een Brexit?

Filip Bruynooghe , Head of Security Analysis, CapitalatWork

De onverwachte beslissing van Groot-Brittannië om de EU te verlaten, heeft voor grote onrust gezorgd op de wereldwijde financiële markten. Het Britse pond ging daarmee fors lager t.o.v. alle belangrijkste handelsmunten. Financiële waarden en cyclische sectoren waren onder de belangrijkste verliezers, maar welke bedrijven of sectoren profiteren nu van een Brexit?

Kan alle kanten op

Tot op heden is het gissen naar de economische gevolgen van de Brexit, dus daar kunnen we voorlopig niet veel over vertellen. De eerste belangrijke impact die zich onmiddellijk in de bedrijfswinsten zal vertalen, is gelinkt aan de daling van het Britse Pond. Het is duidelijk dat Britse bedrijven die veel exporteren of een groot stuk van hun activiteiten buiten Groot-Brittannië ontplooien, zullen profiteren van het zwakke pond gezien de verkopen die zij in het buitenland behalen, onmiddellijk vertaald zal worden in meer ponden.

Het kan zelfs positief uitdraaien voor de marges indien een belangrijk deel van hun kosten in pond zijn uitgedrukt, hoewel voor de meeste bedrijven omzet en kosten in buitenlande valuta evenwichtig verdeeld zijn.

Diageo bijvoorbeeld, een Britse producent van sterke dranken, zag zijn koers na de Brexit substantieel stijgen, gezien het gros van hun omzet buiten Groot Brittannië gehaald wordt.

WPP, een Brits media bedrijf, haalt niet minder dan 85% van de omzet buiten de UK, waarvan een kleine 40% in de US. Dit zal een onmiddellijk boost geven aan hun winsten uitgedrukt in GBP.

Een andere sector die onmiddellijk zal profiteren is de Britse toerismesector, aangezien de zwakke munt meer toeristen zal aantrekken, die gaan consumeren. Chinese toeristen kopen bijvoorbeeld graag luxe artikelen terwijl ze aan het reizen zijn waarbij ze profiteren van prijs -en muntverschillen. Volgens een Bloomberg artikel, kunnen Chinezen momenteel tot 40% besparen door hun reis te verleggen van Japan naar Europa of de UK. Een Brits luxe bedrijf zoals Burberry zou daardoor kunnen profiteren.

Aangezien het Britse Pond en de € waarschijnlijk een lange tijd heel laag gaan blijven t.o.v. van andere internationale munten, gaan defensieve sectoren met een grote exposure naar Amerika of Azië relatieve winnaars zijn. We denken daarbij bijvoorbeeld aan AB AB InBev , Roche of Fresenius MC die een groot stuk van hun winsten in die regio’s behalen.

Naast de impact van wisselkoersen, is het bovendien niet ondenkbaar dat de Bank of England en de ECB hun monetaire maatregelen verder zullen uitbreiden, wat rentes laag zal houden voor een lange periode. De rente op een Duitse staatsobligatie van 10 jaar is bijvoorbeeld na de Brexit beslissing verder gezakt tot -0.12%, een nieuw dieptepunt. Sectoren die voordeel halen uit lage rentes zijn bijvoorbeeld vastgoed, telecom en gereguleerde nutssectoren. Die zien we dan ook als relatieve winnaars.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.