AllianzGI: Institutionele beleggers moeten risicostrategie herzien

Institutionele beleggers moeten hun strategieën om risico’s te beheren dringend herzien, zo blijkt uit de RiskMonitor van de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI).

AllianzGI voerde de jaarlijkse Risk Monitor-onderzoek ditmaal uit tijdens het eerste kwartaal van 2016 en vroeg 755 Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische institutionele beleggers in 23 landen naar hun risicohouding, de samenstelling van hun portefeuille en naar de wijze waarop de allocatie wordt bepaald. De respondenten beheren samen een vermogen van 26.000 miljard dollar.

Risicomanagement niet veranderd

Uit het onderzoek blijkt dat het risicomanagement van institutionele beleggers sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 nauwelijks is veranderd. Beleggers kozen voor 2008 vooral deze drie strategieën: spreiding via beleggingscategorieën (57%), geografische spreiding (57%) en spreiding van de tijdsduur van de belegging (44%).

Hoewel liefst 62% van de respondenten zegt dat deze strategieën onvoldoende bescherming bieden, werden opvallend genoeg na de crisis vaker toegepast. Zo vertrouwt 58% van de beleggers op diversificatie via beleggingscategorieën, 56% past geografische spreiding toe en 54% kiest voor tijdsduurbeheer.

Als gevolg daarvan is twee derde van de institutionele beleggers op zoek naar nieuwe, innovatieve strategieën. Deze moeten de balans tussen risico en rendement rechttrekken, een grotere bescherming bieden en traditionele benaderingen van risicomanagement vervangen. Zo is 48% bereid om meer te betalen voor betere risicostrategieën en 54% heeft extra middelen vrijgemaakt om het risicomanagement te verbeteren.

Neil Dwane, Global Strategist bij AllianzGI, gaf het volgende commentaar bij het onderzoek:

“Beleggers krijgen te maken met een steeds lagere gemiddeld marktrendement- en met toenemende volatiliteit. In een dergelijke omgeving moet je risico’s nemen en de portefeuille echt actief beheren, anders worden - doelstellingen niet gehaald. Je hebt ook een adequate strategie nodig om met dat risico om te gaan. Jammer genoeg wijst onze RiskMonitor uit dat een groot aantal beleggers weinig vertrouwen heeft in hun eigen vermogen om risico’s effectief te beheren, zowel in op- als in neergaande markten.”

“Het is bemoedigend dat institutionele beleggers zich bewust zijn van de noodzaak om dat risicomanagement effectiever in te richten. Toch wordt het tijd dat vermogensbeheerders innoveren, en oplossingen en producten aanbieden die hun klanten door periodes van lage opbrengsten loodsen, zonder hen bloot te stellen aan te hoge volatiliteitsniveaus. Dat kan op verschillende manieren, maar de komende maanden en jaren worden zeker een lakmoestest voor het groeiende aanbod in geavanceerde multi-assetoplossingen.”

Belangrijkste zorgen en allocatietrends

Er zijn talloze risico’s die opdoemen aan de horizon, maar beleggers maken zich toch de grootste zorgen over volatiliteit, stelt 42% van de respondenten. Tel daar de lage rendementen (24%) en het onzeker monetair beleid (16%) op. Daaruit concluderen de onderzoekers dat beleggers de komende tijd wel eens geconfronteerd kunnen worden met grotere onstuimige periodes dan afgelopen twee jaar

Na de woelige markten van begin dit jaar, zijn 77% van de investeerders beducht voor risico op de aandelenmarkten. Deze groep noemt dit de belangrijkste bedreiging voor de prestaties van hun portefeuille dit jaar. Ook hoog op de rendementsrisico lijst staan het rentevoetrisico (75%), onvoorziene gebeurtenissen (75%) en wisselkoersrisico (74%).

Veel institutionele beleggers zijn niet defensiever gaan beleggen, ondanks zorgen over de marktturbulentie en het risico op de aandelenmarkten- Hun belangrijkste investeringsdoel voor 2016 is het maximaliseren van de voor risico-aangepast rendementen. Bovendien toont hun voorkeur voor aandelen dat de marktvolatiliteit hun risicoappetijt niet heeft weggenomen. Gevraagd naar de favoriete langetermijnbeleggingen blijken Amerikaanse (29%) en Europese (28%) aandelen bovenaan de lijst te staan.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.