Waarom Amerikaanse bedrijfsobligaties wereldwijd beleggers aantrekken

door Mark Kiesel, CIO Global Credit bij PIMCO

Markkiesel
Mark Kiesel

In veel opzichten is 2016 het jaar van de obligaties. Tot nu toe hebben de wereldwijde obligatiemarkten beter gepresteerd dan de wereldwijde aandelenmarkten. Met als gevolg dat veel beleggers zich afvragen of obligaties nog steeds waarde kunnen bieden, gezien de lage yields.

Beleggers zullen mogelijk moeten wennen aan lagere rendementen op obligaties. Maar dat betekent niet dat ze obligaties links moeten laten liggen. Nog steeds zijn er op de obligatiemarkt interessante sectoren en beleggingen te vinden die zowel een aantrekkelijk rendementspotentieel als spreidingsvoordelen bieden. Beleggers moeten bij de huidige omstandigheden wel selectiever zijn, en overwegen om het renterisico terug te brengen. De Amerikaanse bedrijfsobligatiemarkt blijft een van de belangrijkste pistes voor broodnodige yield, zeker gezien de vooruitzichten op lange termijn voor een blijvende, mondiale vraag naar inkomengenererende beleggingen. Deze rugwind zal allicht de prijzen ondersteunen.

Bijna 12.000 miljard dollar aan obligaties in de Barclays Global Aggregate Index staat nu met een negatieve yield (zie grafiek), waaronder ruim 80% van de Japanse en Duitse staatsobligaties. Deze realiteit maakt de zoektocht naar yield er niet makkelijker op. De Europese en Japanse centrale banken blijven hun onconventionele beleid met negatieve beleidsrentes en grootschalige aankopen van obligaties uitbreiden. De lokale beleggers staan voor de uitdaging om inkomsten te vinden in hun thuismarkten met negatieve yield op staatsobligaties en lage yield op bedrijfsobligaties. Dus kijken ze verder, en dat heeft geresulteerd in een golf van beleggingen in Amerikaanse bedrijfsobligaties.

Pimcobons

Zelfs na de rally van dit jaar kunnen beleggers in de Amerikaanse bedrijfsleningenmarkt nog steeds mikken op yields van 3% tot 6%, door te investeren in obligaties met een laag kredietrisico en in high yield bedrijfsobligaties, bankleningen en hypotheekobligaties zonder hypotheekgarantie. Binnen de ontwikkelde markten groeien Japan en Europa nauwelijks, maar de VS zou in staat moeten zijn om het komende jaar met ruwweg 2% te groeien. Vanuit een fundamenteel perspectief geven we daarom de voorkeur aan Amerikaanse bedrijfsleningen, samen met Amerikaanse bedrijven die gefocust zijn op hun thuismarkt.

We hebben onze posities in sommige Amerikaanse bedrijfsleningen teruggeschroefd, maar de meeste van onze portefeuilles zijn nog steeds overwogen in Amerikaanse bedrijfsobligaties. We blijven zeer positief over de huizenmarkt en over vele consumentgerelateerde sectoren, zoals kabel, telecom, gezondheidszorg en gaming. En hoewel de banken momenteel onder hoge druk staan, blijven obligaties van Amerikaanse banken heel aantrekkelijk. We hebben ook een boon voor energie: tijdens de marktdip in januari hebben we onze energiepositie uitgebreid, en ook de pijplijnen vinden we bij de huidige niveaus aantrekkelijk.

De positieve vooruitzichten voor de VS zijn gunstig voor bedrijfsleningen in sectoren met hoge toetredingsbarrières die sneller dan de trend groeien en waar bedrijven veel prijsmacht hebben, en voor obligaties van bedrijven met managementteams die handelen in de belangen van de obligatiehouders. Met ons uitgebreide team voor onderzoek en analyse kunnen we nog steeds veel bedrijven vinden die aan deze kenmerken voldoen – en vandaag de dag bevinden vele van deze zich in de VS.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.