BNY Insight: kansen in gesecuritiseerde leningen

n hun zoektocht naar rendement hoeven beleggers niet noodzakelijk ook meer risico te nemen in fixed income, stelt Alex Veroude, Head of credit bij Insight, een boutique van BNY Mellon. Kansen liggen er in gesecuritiseerde leningen.

De markt voor gesecuritiseerde peer-to-peer leningen is in 2015 met bijna 50% tot US$ 6,2 miljard gegroeid. Ongeveer de helft van de markt is investment grade, de andere helft heeft geen beoordeling. Dit deel van de markt groeit in omvang en handelsvolume. Omdat het in deze beleggingen vaak buy-and-hold is, zorgt de toename in de uitgiftes voor een verbeterde toegankelijkheid.

Veroude geeft aan dat het niet nodig is voor beleggers om in hun zoektocht naar rendement meer risico te nemen. Hij verwacht dat de wanbetaling in de high yield markt zal gaan toenemen en vraagt zich af of de huidige yield nog wel voldoende compensatie biedt. Het afgelopen decennium zorgden de interventies van de centrale banken voor een lager dan gemiddelde wanbetaling. Als men verwacht dat de centrale banken als redder in nood blijven optreden, dan zal de wanbetaling natuurlijk laag blijven. Alles hangt dus af van je visie op de toekomst. Veroude denkt dat de komende tien jaar minder prettig zullen verlopen dan het achterliggende decennium.

De belangrijkste risico’s voor kredietmarkten zijn volgens Insight:

  • De veranderende demografische ontwikkelingen wereldwijd en de vergrijzing van de beroepsbevolking
  • de groeiende anti-globalisering trend, die tot extremisme in Europa leidt en protectionisme in de VS
  • Te veel schuld bij overheden en particulieren, die bestreden zal worden door inflatie of door ingebrekestelling.

    Tegen deze achtergrond zijn beleggers op zoek naar inkomen en worden ze gedwongen meer risico aan te gaan om rendement te behalen. Veroude wijst naar de markt voor gesecuritiseerde financiering als een aantrekkelijk alternatief. In deze beleggingscategorie acht hij commerciële vastgoedleningen, woonhuisfinanciering en gesecuritiseerde activa niet risicovol en daarom aantrekkelijk. Insight denkt dat de blootstelling aan dit deel van de kredietmarkt kan groeien, maar spreiding is belangrijk.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.