BNY Mellon: inflatie helemaal terug op de radar

Paulbrain
Paul Brain

De rendementen van vastrentende waarden zullen in 2017 met name gedreven worden door politieke risico’s en volatiliteit. Maar de stijgende inflatie maakt beleggers vooralsnog terughoudend. Specialisten van de diverse boutiques van BNY Mellon geven in het jaarlijkse Fixed Income Report, met diepgravende analyses van de markten aan wat de vooruitzichten voor beleggers in vastrentende waarden dit jaar zijn. Het sleutelwoord van 2017? Inflatie !

Paul Brain (Newton) ziet de inflatiedruk in zowel de VS, als in belangrijke Europese markten toenemen. Dit geeft opwaartse druk op de obligatierendementen en kan potentiële voordelen bieden op de creditmarkten. Een voordeel van hogere inflatie is dat het de waarde uitholt van de bedrijfsschuld, waardoor een eventueel wanbetalingsrisico afneemt.

Reacties op Trump en Brexit verre van voorbij

Inflatie kan in Europa wel voor enkele problemen zorgen, vreest April LaRusse (Insight). Het versterkt met name het verschil in ontwikkeling tussen de diverse Europese economieën. Ondanks dat de ECB voorlopig nog een ruim monetair beleid zal voeren, ook al wordt het bedrag van de maandelijkse obligatieaankopen teruggebracht van EUR 80 miljard naar EUR 60 miljard, zijn er nog economieën, vooral in de periferie van de EU, die nog economische groei moeten realiseren.

De rendementen werden afgelopen jaar beïnvloed door de onzekerheid op het politieke front. Dit jaar lijkt daar weinig verandering in te komen. Denk niet dat alles nu achter de rug is na de eerste reacties op de verkiezing van Trump en het Britse EU-referendum. Dit jaar zal meer duidelijkheid komen over het vertrek uit de Europese Unie van het Verenigd Koninkrijk en over Trump's beleidsmaatregelen. Hij is in elk geval niet saai of voorspelbaar, constateert LaRusse met gevoel voor understatement. Daarnaast spelen nog de belangrijke verkiezingen en politieke gebeurtenissen in Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland.

Positieve rendementen verwacht in Europa

Kansen ziet Paul Hatfield (Alcentra) met name op de Europese obligatiemarkten. Hij rekent op een jaar met positieve rendementen van rond de 5%. De technische vooruitzichten lijken sterk en de Europese markt kent minder volatiele sectoren dan de Amerikaanse. Europa zal niet direct profiteren van een hogere rente in de VS, maar de wanbetalingen zijn laag.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.