Vooruitblik Fidelity International: voorzichtig optimisme

Bullmarkten worden geboren vanuit pessimisme, en sterven in euforie. Daarvan uitgaande zou de huidige bullmarkt – die inmiddels een van de langste in de geschiedenis is – nog wel een eind te gaan hebben. Toch moeten beleggers steeds voorzichtiger worden in deze lang uitgesponnen beursrally. Hoe zal de eindfase zich ontvouwen?

“Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn de vooruitzichten voor Europa verbeterd”, zegt Paolo Federici, hoofd van Noord-Europa bij Fidelity International. “Het goede nieuws is dat telkens als we denken dat het einde van de wereld om de hoek ligt, we weer verrast zijn over hoe het ‘systeem’ in staat is om op een redelijker pad te blijven. Het slechte nieuws is dat zich in de toekomst waarschijnlijk meer momenten zullen aandienen dat het er echt op aan lijkt te komen.”

In zijn marktvooruitblik voor het derde kwartaal wijst Fidelity International drie thema’s aan waar beleggers aandacht voor moeten hebben, en worden de verwachtingen voor elke beleggingscategorie besproken door de verschillende beleggingsteams:

Drie thema’s om in het derde kwartaal in de gaten te houden:

1. De bullmarkt is nog steeds intact, maar begint te lang uitgesponnen te lijken

De bullmarkt is nog in gang, maar nervositeit over wanneer en hoe deze eindigt, houdt beleggers al wel bezig. Niet zonder reden overigens: we hebben een lange weg afgelegd in de huidige cyclus. Met 99 maanden sinds maart 2009 gaat het om de op één na langste bullmarkt sinds de Tweede Wereldoorlog. Veel van de onderwerpen die aandelen terughielden zijn inmiddels aangepakt, en markten zijn aanzienlijk gestegen. Ofschoon we daarin nog niet de piek hebben bereikt, wordt het voor beleggers tijd om zich erop voor te bereiden dat dit ergens in de komende twaalf tot achttien maanden wel gaat gebeuren.

2. Winstgroei schraagt momenteel de aandelenmarkten – Europa is het aantrekkelijkst

Winstgroei ondersteunt de aandelenmarkten. We zien geen ontkoppeling van de waarderingen en de winsten tot de zorgelijke niveaus die te zien waren tijdens voorgaande pieken zoals de dotcom-zeepbel in 2001. Met name Europa profiteert van een opleving van zowel de economische als de winstgroei, nu bezorgdheid over de politiek is verdwenen. De Europese winstverwachtingen zijn sterk naar boven aangepast, en zijn zelfs in vijf jaar niet zo positief geweest als nu. De winstgroei- en omzetverwachtingen zijn sterker dan voor de VS.

3. China en inflatie zijn de belangrijkste factoren om in de gaten te houden

De Amerikaanse inflatie was de afgelopen drie maanden ongebruikelijk zwak, maar dit weerhield de Federal Reserve er niet van om de rentes in juni te verhogen. Voorzitter Janet Yellen denkt dat de zwakte van de inflatie van tijdelijke aard zal blijken. Aanhoudende zwakte zou vragen oproepen over hoe de Amerikaanse economie ervoor staat, dus Amerikaanse groei- en inflatiecijfers zullen nauwgezet worden geanalyseerd.

Intussen probeert China bepaalde segmenten van zijn economie te laten afkoelen en de financiële transparantie te verbeteren. We zien scherpere regulering en voorwaarden in de bancaire sector, en de kredietgroei is trager geworden. We voorzien dat de bbp-groei vertraagt tot circa 6,5%, maar beleggers zullen bevestiging willen zien dat een harde landing is afgewend.

Paolo Federici: “Nederlandse beleggers kijken doorgaans graag naar aandelen, en ze beginnen zich steeds meer bewust te worden van de rol die Aziatische aandelen kunnen spelen in hun portefeuilles. De focus blijft gericht op assetallocatie met sectorale of geografische bouwstenen.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.