BNY noemt Brazillie een valkuil

Marshallleebnymellon
Rob Marshall-Lee

De discussie laait steeds weer op, of het nu beter is om met een landenfonds in specifieke opkomende markten te beleggen, of juist een brede benadering te kiezen met een Global Emerging Market (GEM) strategie. Fondsen die in een specifiek land beleggen, kunnen aantrekkelijke rendementen behalen maar vaak met een hoge volatiliteit, waarschuwt Rob Marshall-Lee, teamleider Asian and Emerging Markets bij Newton - een boutique van BNY Mellon.

India, maar niet wegens de regio

Landenfondsen hebben zeker hun aantrekkingskracht. Marshall-Lee vindt dat verklaarbaar. Zelf is hij erg enthousiast over beleggen in India. Maar het is dankzij aandelenselectie dat hoge rendementen zijn behaald en niet door blootstelling aan deze regio. De posities in Indiase bedrijven zijn ook onderdeel van een bredere portefeuille, waarin de risicogewogen kansen worden afgezet tegen kansen elders. Een landenfonds neigt er eerder naar zich op een index te richten, met het risico dat vooral de winnaars van gisteren worden geselecteerd, of fondsen die zwaar wegen in een index.

De aantrekkelijkheid van een landenfonds neemt alleen maar toe als een markt erg goed presteert, zoals het geval is met India. Sinds 2001 presteert India beter dan de MSCI EM index. Maar daar zit ook een negatieve kant aan. Beleggers lopen het gevaar in te stappen als de markt op zijn hoogtepunt is.

Spreiding over regio’s

Een ander voordeel dat een GEM-strategie heeft ten opzichte van een landenfonds, is dat in tijden van mindere prestaties er andere regio’s zijn die wel goed presteren. Juist de (wisselende) selectie van regio’s en sectoren kan de pieken en dalen vermijden. Het aandeel van Indiase beleggingen in de portfolio is groot, maar de afgelopen zes jaar presteren geselecteerde Chinese beleggingen beter. Het zou Marshall-Lee niet verrassen als dit zo blijft. Het belangrijkste is volgens hem dat uitstekend presterende aandelen gevonden worden in uiteenlopende sectoren in verschillende regio’s. Dan is het geen probleem om substantieel van de benchmark af te wijken om de beloning ten aanzien van het risico te optimaliseren.

Voorbeeld van een valkuil: Brazilië

Een voorbeeld van hoe een landenfonds een valkuil kan zijn, is Brazilië. Het land presteerde fabuleus in het begin van deze eeuw toen commodities een vlucht namen. Er was ook nog een opleving na de financiële crisis in 2009 toen China de opkomende markten stimuleerde. Maar kort daarna stortte de markt volledig in en bouwde Newton de Braziliaanse posities in de GEM-strategie snel en compleet af. Dat is sindsdien niet veranderd, omdat Newton geen kansrijke Braziliaanse waarde-aandelen ziet. Hierdoor werd het fonds ook niet geraakt door de scherpe val van de beurs in mei dit jaar.

GEM-fondsen hebben de mogelijkheid om met kapitaal te schuiven naar waar de vooruitzichten het beste zijn. Zodra Marshall-Lee een beter risicogewogen rendement ziet in een andere markt, verlegt hij de kapitaalstroom in die richting. Daarnaast heeft hij ook mogelijkheid om kansen te selecteren in mid- en smallcaps. Die flexibiliteit stelt hem beter in staat om vooruit te kijken en de juiste kansen te kiezen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.