Ook Russen leggen nu sancties op: Oekraïne en McDonald's zijn eerste doelwitten

Een regionale sectie van de Russische consumentenvereniging Rospotrebnadzor heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s omdat een reeks producten niet zou voldoen aan de Russische gezondheidsvoorschriften.

Laboratoriumtests zouden uitwijzen dat verschillende producten van McDonald's 'de fysisch-chemische en microbiologische parameters in de Russische wet voorgeschreven’ niet respecteren. Zo zou de bacterie E.coli in wraps en salades van de keten zijn gevonden. McDonald’s zou ook de calorieën in producten als de cheeseburger en de Filet-o-Fish hebben onderschat, net als de vetten en koolhydraten in zijn vanille en chocolade milkshakes.

Het is niet de eerste keer dat Rusland gezondheidsvoorschriften inroept wanneer zich geopolitieke spanningen in de regio voordoen. Toen het land in een territoriaal probleem was gewikkeld met Riga, werden Letse spruiten geband, tijdens de oorlog met Georgië mochten wijn, noch mineraal water uit dat land worden ingevoerd en ook Pools varkensvlees moest er aan geloven toen dat land eerder dit jaar strengere sancties tegen Rusland eiste. Het nieuwe doelwit is nu duidelijk Oekraïne en ook diens bondgenoten worden geviseerd. Vanaf volgende week geldt een verbod op de import van alle zuivelproducten uit Oekraïne.

McDonald’s zegt in een reactie niets van de klachten te weten, noch omtrent enige rechtszaak te zijn ingelicht.

Bron: Express.be