Risico nemen in aandelen wordt goed beloond

Uit nieuw onderzoek van ING Investment Management (ING IM) blijkt dat aandelenmarkten wereldwijd risicopremies bieden die 100 tot 200 basispunten hoger liggen dan het langetermijngemiddelde. Europa biedt met 6,2% de hoogste premie, gevolgd door Japan (5,5%), het VK (5,1%) en de VS (4,1%).


Patrick Moonen, Senior Multi- Asset Strateeg ING IM

Patrick Moonen, Senior Multi- Asset Strateeg bij ING IM, licht toe: “Risico nemen in aandelen wordt goed beloond. We gaan ervanuit dat de risicopremies in de komende jaren geleidelijk zullen normaliseren. Dit zal deels via hogere obligatierentes gebeuren en deels door stijgende markten.

Dit aangezien de systematische en economische risico’s verder zullen afnemen. De hoogte van de risicopremie wijst erop dat er een behoorlijke buffer bestaat tegen een stijging van de rente op staatsobligaties.”

Risico's lagere risicopremies

Er hangen drie risico’s aan de onderstelling dat de risicopremie op aandelen zal afnemen. Op de eerste plaats is er de geopolitiek. De spanningen rondom Rusland en in het Midden-Oosten kunnen de risicobereidheid inperken. Vooral Europa is gevoelig voor negatieve gevolgen van sancties. Ook het mindere goede nieuws uit China, over faillissementen, de huizenmarkt of de kredietbubbel, is een risicofactor.

Wel wijzen recente cijfers op stabilisatie of zelfs een lichte verbetering in de conjuncturele vooruitzichten. In de eurozone kan deflatie niet worden uitgesloten, maar voor ING IM is dit niet het basisscenario.

ING IM heeft de positie in Europese aandelen verlaagd van licht overwogen naar licht onderwogen. De positie in Amerikaanse aandelen is verhoogd, van neutraal naar licht overwogen. Dit is vooral gebaseerd op de snelle verzwakking van de relatieve cijfers in Europa. Wel kan de winstgroei in Europa in de komende 18 maanden hoger zijn dan in de VS, mits het herstel standhoudt.

Hoge risicopremies Europa

Moonen concludeert: “De verlaging van onze positie betekent niet dat we plotseling negatief zijn over Europese aandelen. De relatieve waardering is nog steeds positief. De Europese risicopremie op aandelen is de hoogste in de ontwikkelde wereld en deze is onlangs zelfs verder opgelopen. Aangezien de markt zich in een vroege fase van de winstcyclus bevindt en de ECB bereid is serieuze maatregelen te nemen, zal de markt worden gedreven door hogere winsten en hogere waarderingen.

In de VS staan de waarderingen, gezien de geleidelijke verschuiving in het monetaire beleid, juist meer onder druk. Hier hangen de marktprestaties volledig af van winstgroei. De sterke Amerikaanse winsten over het tweede kwartaal tonen aan dat bedrijven de benodigde groei leveren om de markt te ondersteunen.”