Schroders: drie redenen waarom Japan kansrijk is voor de lange termijn

Beleggers stellen zich de vraag of de Japanse aandelenbeurs een lange termijn belegging is. Taku Arai, Japanse aandelenspecialist bij Schroders somt drie redenen op die het lange termijn verhaal van Japan ondersteunen. Volgens hem is Japan geen eendagsvlieg, maar biedt de aandelenbeurs van Tokyo kansen.,/p>

Arai ziet aantrekkelijke waarderingen op de beurs van Japan, gebaseerd op de positieve winstverwachtingen voor het volgend jaar. Hij is nog positiever als hij kijkt naar de lange termijn winstgroei, gesteund door een verbetering van de macro-economische omstandigheden. Bovendien leidt een betere focus op de aandeelhouders tot een potentieel hogere winstgevendheid en een hoger aandeelhoudersrendement.

Het land van de opkomende zon kampt al langer met een aantal fundamentele problemen, zoals vergrijzing, een hoog begrotingstekort en problematische energievoorziening. Wegens zwakke prestaties hebben beleggers Japan veelal links laten liggen, maar premier Abe doet zijn best om het tij te keren en de aandelenkoersen omhoog te stuwen. Dit jaar lijken bij beleggers twijfels te rijzen rond het proces van ’Abenomics’, maar Arai geeft drie redenen waarom hij gelooft dat het lange termijn plaatje voor Japan intact blijft:

1-Exit uit deflatie 2-Solide groei van de bedrijfswinsten 3-Verbetering van de corporate governance

Exit uit deflatie

Schroders belegt in Japanse bedrijven, niet in de Japanse economie. Toch heeft de macro-economie wel een impact op de bedrijfsfundamentals. ’Abenomics’ lijkt effect te sorteren en de jarenlange deflatie om te turnen tot inflatie. Dit kan een positief effect hebben op de bedrijfswinsten.

Solide groei van de bedrijfswinsten

De bedrijfswinsten hebben fors geleden onder de financiële crisis en de rampen die Japan daarna getroffen hebben. In 2013 trad enige normalisatie op en de beleidsmaatregelen van premier Abe lijken de winsten verder te stuwen.

Verbetering van de corporate governance

Arai ziet ook verbetering op het vlak van corporate governance. Er is meer oog voor de belangen van de aandeelhouders. Hij verwacht dat dit ook zal bijdragen aan duurzame verbetering van de winst en het aandeelhoudersrendement.