"Kabinet maakt niet de juiste keuzes"

De Tilburgse economen Jan Bouwens, Casper van Ewijk, Gerard Staats, Harald Benink en Robeco directeur Tom Steenkamp reageren vandaag op Tilburg University op de Miljoenennota en de kabinetsplannen.

Ze debatteren over het voorbarige vertrouwen in economisch herstel, het (on)gewenste begrotingsevenwicht, de effectiviteit van de huidige pensioenregels, het beteugelen van de zorgkosten, mogelijke belastingverlaging en het ongewenste salarisplafond in de (semi-)publieke sector.

Jan Bouwens: “De normering van inkomens schaadt de prestaties van (semi)publieke organisaties”

Casper van Ewijk: “Zorgkosten beteugelen? Laat de overheid een maximum vastleggen voor de kosten van medische behandelingen per gewonnen levensjaar.

Gerard Staats: “,em>De heffing op inkomen uit vermogen moet voor de meeste belastingplichtigen worden verlaagd.”

Harald Benink: “Er is volstrekt te weinig aandacht voor de langetermijnagenda: kenniseconomie, digitalisering en robotisering.

Tom Steenkamp: “De veel geroemde Nederlandse spaarzin zou zo onderhand geen deugd, maar een ondeugd moeten worden genoemd.”

Jan Bouwens doceerde het afgelopen jaar accountancy aan Harvard Business School en keerde onlangs terug naar Tilburg. In zijn onderzoek bestudeert hij samenwerking tussen managers. Daarnaast mogen Haagse en andere regelgevers regelmatig gevraagde en ongevraagde adviezen verwachten.

Casper van Ewijk is sinds oktober 2013 algemeen directeur van het Tilburgse Netspar, het kennisnetwerk op het terrein van pensioenen en vergrijzing. Eerder was Van Ewijk gedurende vijftien jaar onderdirecteur bij het Centraal Plan Bureau. Gerard Staats is fiscaal jurist en sinds 2001 verbonden aan het Fiscaal Instituut van Tilburg University. Daarnaast is Staats Senior Manager bij het Bureau Vaktechniek van accountants- en belastingadvieskantoor BDO en bestuurslid van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen.

Harald Benink is hoogleraar Banking and Finance aan de Tilburg University en senior research associate aan de Financial Markets Group van de London School of Economics. Hij is tevens voorzitter van het European Shadow Financial Regulatory Committee. Tom Steenkamp is directeur investment research bij vermogensbeheerder Robeco. Daarnaast is hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Robeco Premie Pensioeninstelling. Ook is hij hoogleraar beleggingsleer aan de Vrije Universiteit.