Schroders 7-jaarsvooruitzicht: Meer vertrouwen in aandelen dan obligaties

Veel strategen zetten vraagtekens bij de opmars van de S&P500 tot in het derde kwartaal, die volgens hen op gespannen voet stond met de boodschap die van de obligatiemarkten uitgaat. Volgens Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders , is de aandelenmarkt over het algemeen nog niet overgewaardeerd.

Keithwade
Keith Wade, Schroders

Beleggers beseffen dat de groei van de wereldeconomie en de winstverwachtingen matig zijn. Maar aandelen blijven desondanks aantrekkelijk vanwege de lage rendementen op de obligatiemarkt. Schroders voorspelt in de rendementsverwachting voor de komende zeven jaar dat aandelen een minder absoluut rendement zullen opleveren dan het geval was in goede jaren. Maar er valt nog altijd meer te halen dan bij obligaties.

De risicopremie op aandelen is eigenlijk te laag, maar er is geen alternatief. TINA (There Is No Alternative) houdt de markten in haar greep. Omdat obligaties en cash simpelweg te weinig opleveren om de beleggingsdoelen te kunnen realiseren, accepteren de beleggers maar een hoger risico.

Wat de blootstelling aan aandelen ook ondersteunt, is dat het economisch herstel een prioritaire doelstelling is voor de beleidsmakers. Door de ’forward guidance’ wekken centrale banken de indruk dat zij aandelenmarkten steunen en creëren ze zo de omstandigheden waarin beleggers een lagere vergoeding accepteren voor een hoger risico.

Het risico is echter dat de markt aan het bellenblazen slaakt. Centrale banken zijn gericht op de reële economie en niet op de financiële markten. Yellen stelde onlangs uitdrukkelijk dat zij zich alleen zorgen maakt als de financiële markten bubbels creëren die tot een systeemcrisis kunnen leiden. Aangezien de banken momenteel beter gekapitaliseerd zijn, is dat risico laag. Andere financiële instellingen liet ze buiten beschouwing. Pensioenfondsen, verzekeraars en asset managers zijn gewaarschuwd.