Export naar Oekraïne bijna gehalveerd

In augustus bedroeg de Nederlandse export naar Oekraine 53 miljoen euro. Vorig jaar werd in augustus nog voor 98 miljoen naar Oekraïne uitgevoerd. De forse afname gaat samen met de toenemende politieke spanningen in dat land die al bijna een jaar aanhouden.

Export naar Oekraïne, jan 2013 tot en met aug 2014

Oekraineexportnederland

Veel minder export voertuigen voor het wegvervoer

In de periode januari-augustus 2014 is voor 516 mln euro aan goederen naar Oekraïne geëxporteerd. Dat is beduidend minder dan de 822 mln euro in dezelfde periode van 2013. In alle productcategorieën daalde de uitvoer. Het sterkst verminderde de export van voertuigen voor het wegvervoer (-65 procent).

Export naar Oekraïne, jan tot en met aug 2014

Exportoekraine

Nederland belangrijke handelspartner voor Oekraïne

Oekraïne is het 49-ste exportland van Nederland met een exportaandeel van 0,2 procent. Andersom is Nederland voor Oekraïne een belangrijke handelspartner. Voor Oekraïne is Nederland van alle EU-landen (na Duitsland, Polen, Hongarije en Italië) het vijfde invoerland met een aandeel in de importwaarde van 5 procent.

In de eerste acht maanden van 2014 is de EU-export naar Oekraïne 28 procent lager dan in dezelfde periode van 2013. In waarde lijden Duitsland en Polen het grootste exportverlies naar Oekraïne.

Exportkrimp naar Oekraïne, EU-landen (jan-aug 2014 t.o.v. jan-aug 2013)

Exporteuropaukraine

Bron: CBS Corp.