Suikerprijs gaat door het dak

Extreme globale weersomstandigheden in de VS, Australië en Zuid-Amerika en de politieke onrust in het Midden-Oosten hebben de prijzen van landbouwgrondstoffen naar recordhoogtes gekatapulteerd. De prijs van suiker kwam deze week voor het eerst sinds 1980 boven de 35 dollarcent per pond uit. Ook tarwe, maïs en sojabonen noteerden deze week op hun hoogste niveau in 30 jaar. Handelaren verwachten dat tarwe snel de grens van de 300 euro per ton zal passeren, een record dat tijdens de vorige voedselcrisis in 2007-2008 werd neergezet.

Toch menen experts dat het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht is. Volgens Ric Deverell van Credit Suisse in Londen, zullen landbouwgrondstoffen ondanks de grote prijsstijgingen in het afgelopen jaar, naar verwachting "blijven stijgen tot midden 2011".

De stijging van de voedselprijzen filtert ondertussen mondjesmaat door naar de detailhandel en heeft al sporadisch voor voedselrellen gezorgd in landen als Algerije en Mozambique. Maar de VN vreest voor nog meer onrust wanneer overheden en bedrijven straks de zowat 110% gemiddelde stijging van de globale voedselprijzen aan de consument gaan doorrekenen.

Business Insider bracht de prijsstijgingen in kaart:

suikerprijzen