Meer onderlinge handel in eurozone

De landen van de eurozone hebben hun onderlinge handel sinds de introductie van de euro met meer dan 100% zien toenemen, blijkt uit een studie die de universiteit van Tel Aviv in januari publiceerde. Volgens de auteurs van de studie zijn het vooral de landen in het Middellandsezeegebied die hun onderlinge handel sterk opvoerden, maar ook de handel met niet-leden nam met 35% toe.

Op het blog van de London School of Economics schrijft econoom Tal Sadeh dat dit de bevestiging is voor al wie de eenheidsmunt verdedigt: "Velen stellen terecht dat de redenen om de Europese Muntunie ( EMU ) op te richten grotendeels politiek van aard waren. Maar ook de economische kosten-batenanalyse blijft belangrijk omdat ze het politieke debat helpt vormen door of een prijskaartje aan het project te hangen of door aan te tonen dat het project zichzelf heeft terugverdiend".

Algemeen mag worden gesteld dat de euro ondanks zijn macro-economische moeilijkheden micro-economisch heeft gewerkt en dat op de lange termijn de euro voornamelijk voor de landen in de periferie nuttig is gebleken. Indien de euro een politiek wensbaar project blijft, zal dit bewijs de redenen om de eenheidsmunt te behouden zeker versterken.’

Bron: Express.be