Hoe geen geld te verliezen; vermijd ‘benchmarkdenken’

In de zoektocht naar rendement zou de belegger zich eigenlijk maar 1 vraag moeten stellen en dat is om hoe geen geld te verliezen zo stelt Christopher Wyke van het Emerging Markets Debt Absolute Return fonds van Schroders . Het kijken naar de benchmarks noemt Wyke een verspilling van tijd want de belegger moet maar 1 doel nastreven en dat is kapitaalsbehoud met uitzicht op iets meer rendement. Het beleggen ziet Wyke dan ook min of meer als het toewijzen van kapitaal aan de activa met de minste neerwaartse risico’s.

Christopherwyke
Christopher Wyke

Bedrijfsleningen te duur

De zoektocht naar rendement is nu fors moeilijker omdat veel obligatiemarkten nu aan hun eindes van langjarige bullmarkten lijken te zijn. Daarnaast zorgen de lagere rentestanden ervoor dat de obligatiemarkten ondertussen behoorlijk uitgeknepen zijn.

Het EM fonds van Wyke belegt momenteel totaal niet in bedrijfsleningen uit emerging markets want deze categorie is in zijn geheel ondertussen behoorlijk overgewaardeerd aldus de fondsmanager. Mede om deze reden heeft het fonds nu een groot gedeelte van haar vermogen in cash belegd.

Daarnaast duidt Wyke ook op de nog steeds zeer beperkte liquiditeit van de meeste bedrijfsleningen. Ook al worden relatief veel bedrijfsleningen door de bekende ratingbureau’s gerate dan nog heeft de belegger nog steeds te maken met veel ruis. Verder geeft Wyke aan dat hij ratingbureau’s absoluut niet gebruikt en dat ze sec dienen om in de achteruitkijkspiegel te kijken.

China uitgegroeid

Chinageld
Groei M2 China

De euforie over vooral de Chinese markten is in de ogen van Wyke zeer onterecht. Voor de komende jaren verwacht de fondsmanager dan ook geen groei.

De enorme euforie is volgens hem dan ook grotendeels gebaseerd op onjuiste statistieken en een exorbitante groei van kredieten. De grafiek hiernaast toont de enorme groei van de M2 geldhoeveelheid. Wyke stelt dat vroeg of laat China hiervoor de deksel op haar neus zal krijgen. Van de BRIC-landen hebben dan ook Brazilië en India stevig zijn voorkeur. In Brazilië is de bruto nationale inkomen al 4 jaar aan het groeien terwijl in India de politieke risico’s aan het afnemen zijn.

Daarnaast zijn de staatsleningen van Indonesië en Vietnam nu zeer aantrekkelijk aldus Wyke.

Alleen in 2008 verlies

De rendementen van Wyke’s fonds liggen redelijk in lijn met de opgang van de emerging markets als geheel. Tussen 1995 en 2002 scoorde het fonds wisselend jaarlijks tussen de 3 en de 30 procent. Na 2002 scoorde het fonds beduidend lager met behoorlijk volatiele rendementen met een piek van bijna 20 procent in 2009.

Vanaf 1995 tot heden had het fonds alleen in 2008 een verlies, zij het met 0,3 procent vrij beperkt. Wyke schrijft de lagere neerwaartse uitslagen toe aan de flexibiliteit van het fonds om grotendeels puur in cash te vluchten. ”Natuurlijk betaalt de fondsbelegger ons niet om in cash te zitten maar deze risicomijdende strategie leverde de belegger zeker geen windeieren op” aldus Wyke.

Schrodersemergingmarkets

Kijkende 10 jaarsperformances van het absolute return fonds dan zien we dat het fonds in de peergroup, zoals door Lipper gedefinieerd, het laagste risico had.