Herfinancieringen belangrijke katalysator voor Europese aandelen

Het lijkt er op dat de Europese aandelen als geheel de lagere rentestanden nog niet goed verdisconteerd hebben. ”De historisch lage rentestanden zijn nu een uitgelezen mogelijkheid voor bedrijven om zeer goedkoop leningen te herfinancieren” zo stelt Martin Skanberg, fondsmanager bij Schroders .

Martinskanberg
Martin Skanberg

Skanberg duidt op het feit dat in de VS veel bedrijven al vanaf eind 2010 fors meer zijn gaan (her) financieren. Dit vooral gestimuleerd door de extreem lage rentestanden. Het is volgens Skanberg opvallend dat de meeste Europese en Engelse bedrijven hiermee achterblijven.

Skanberg stelt dat het zeker niet lang meer zal gaan duren voordat er ook in Engeland en Europa veel geherfinancierd gaat worden. Dit zal de rentekosten van de bedrijven met circa 10 procent gemiddeld verlagen zo verwacht Skanberg.

Schroderseuropeanequity

Profiteren van lagere rentes

De recente koersstijgingen van de Europese aandelen noemt Skanberg vooral liquiditeitsgedreven. Hiermee bedoelt de fondsmanager dat de markten in zijn geheel omhoog gingen door de toevloed van geld dat door de ECB in de markten werd gepompt. “Het is nu weer tijd om bottom-up naar de markten te kijken want de fundamentele bedrijfsfactoren zullen op den duur de doorslag geven” aldus Skanberg.

Kijkende naar de Europese markten dan valt op dat Duitse aandelen grosso modo behoorlijk overgeprijsd zijn. Skanberg prefereert vooral aandelen uit Zuid-Europa want vooral hier kunnen de bedrijven stevig profiteren van het herfinancieren door middel van lagere rentes.

Kijkende naar de waarderingen van de Europese aandelen dan ziet Skanberg qua Shiller PE (of te wel de CAPE) behoorlijke verschillen. Diverse sectoren zoals gezondheid, consumentenproducten en industrie noteren volgens Schroders op hun historische gemiddelden (zie onderstaande grafiek). De sectoren telecom, nutsbedrijven en de olie- & gassector noteren echter onder hun historische gemiddelden.

Shiller PE’s per sector

Europeseaandelen