DNB positief verplichtstelling voorbereidende Solvency II rapportages

De Nederlandsche Bank ( DNB ) verwelkomt het besluit van het Ministerie van Financiën om met ingang van 2015 bij verzekeraars voorbereidende Solvency II rapportages verplicht te stellen. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet op weg naar de invoering van Solvency II per 1-1-2016, het nieuwe Europese raamwerk voor het toezicht op verzekeraars.

Solvabiliteitscriterium

Met de verplichtstelling van de Solvency II rapportages wordt tevens het criterium voor het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar voor kapitaalontrekkingen door verzekeraars (het Theoretisch Solvabiliteitscriterium, TSC) vervangen door de Solvency II positie. De berekeningen op basis van Solvency II geven een beter antwoord op de vraag of verzekeraars de komende 12 maanden aan de solvabiliteitseisen kunnen voldoen dan het TSC dat kan doen. DNB beschouwt deze stap dan ook als een verdere verbetering van haar toezichtinstrumentarium. De Wet op het financieel toezicht (Wft) blijft het geldende wettelijke kader in 2015 ("Solvency I").

Begin dit jaar was al overeengekomen dat de rapportages verplicht zouden worden indien er eind 2014 voldoende zekerheid zou zijn over het Solvency II kader. DNB heeft in overleg met het Verbond van Verzekeraars vastgesteld dat aan deze voorwaarde is voldaan, waarna zij op 21 november 2014 het Ministerie positief over de verplichtstelling heeft geadviseerd.