94% van Oekraïens goud verdwenen

De gouverneur van de Oekraïense Nationale Bank heeft bekendgemaakt dat het land zowat zijn volledige goudreserve is kwijtgeraakt. Sinds het begin van het jaar zou 94% van de goudvoorraad uit de bank verdwenen zijn en niemand lijkt exact te weten waar de reserve zich bevindt. De verdwenen voorraden dreigen de credibiliteit van het land echter nog verder uit te hollen.

“Uit officiële cijfers blijkt dat het goudvolume in de kluizen drastisch is gedaald en het is onduidelijk waar die voorraden zich bevinden,” verklaarde Valeria Gontareva, hoofd van de Oekraïense Nationale Bank, tegenover een nationale televisiezender. De resterende voorraden zouden nog een omvang van amper 123 miljoen dollar hebben gehad.

Record goudreserves tijdens Yanukovich

Onder voormalig president Victor Yanukovich hadden de Oekraïense goudreserves een recordomvang bereikt. Kort na de afzetting van Yanukovich in februari dit jaar zouden volgens een aantal getuigen echter belangrijke voorraden met een vliegtuig zijn weggebracht. Volgens bronnen is het goud wellicht naar de Verenigde Staten overgebracht. Die geruchten werden nog gevoed door gesprekken die de Oekraïense premier Arseniy Yatsenyuk rond die periode heeft gehad met de Amerikaanse president Barack Obama.

Vrije val economie

Waarnemers noemen het niet uitzonderlijk dat goudvoorraden bij politieke crisissen naar het buitenland in veiligheid worden gebracht, maar het verhaal van de verdwenen reserves is volgens hen niet van aard om de geloofwaardigheid van het land bij de internationale kredietverstrekkers te versterken. Sinds het begin van de burgeroorlog is de Oekraïense economie in vrije val en wordt het land met een torenhoge inflatie geconfronteerd. Het land is ook bij de afbetaling van zijn schulden in gebreke gebleven.

Uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijkt dat de Oekraïense Nationale Bank in oktober verplicht was om 874 miljoen dollar goudreserves te verkopen om een aantal schulden af te lossen.

De nationale banken moeten onder meer door de aankoop van buitenlandse valuta en edelmetalen de economie van hun land ondersteunen. Ook Stepan Kubiv, de voormalige gouverneur van de Oekraïnse Nationale Bank, had aangegeven dat een aantal leningen van het Internationaal Monetair Fonds zouden worden gebruikt om met de aankoop van goud en vreemde valuta de munt te ondersteunen.

Dat plan heeft echter niet gewerkt. Sinds januari heeft de hrivnya, de Oekraïense munt, 50% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar verloren.

Bron: Express.be