Na Duitsland en Nederland wil ook Marine Le Pen het Franse goud terug

De goudvoorraden van de Franse Nationale Bank in de Verenigde Staten moeten dringend worden gerepatrieerd. Dat heeft Marine Le Pen, leider van het Front National, gezegd. Eerder hadden ook politici in Duitsland al voor het terughalen van de buitenlandse goudvoorraden gepleit.

Marielepen
Marie Le Pen

De Nederlandsche Bank bracht effectief 20% van zijn Amerikaanse goudvoorraad terug over naar eigen land. En in Zwitserland wordt dit weekend een referendum gehouden waarbij de bevolking zich kan uitspreken over het repatriëren van het Zwitserse goud.

Bezorgdheid

Marine Le Pen, die momenteel in opiniepeilingen als winnaar uit de bus komt bij eventuele presidentsverkiezingen, stuurde over de repatriëring een brief naar de gouverneur van de Banque de France. Daarin eist Le Pen niet alleen dat alle buitenlandse voorraden worden teruggehaald, maar ook wil ze dat alle programma’s voor de verkoop van Frans goud worden stopgezet.

Volgens Le Pen kan het Franse goud ook niet meer als waarborg dienen voor financiële engagementen.

Le Pen zegt zich zorgen te maken omdat moet worden vastgesteld dat onder meer China, India en Rusland hun goudvoorraden verhoogd hebben. Ook verwijst ook naar het Zwitserse referendum en de Duitse en Nederlandse pogingen om hun goud uit de Verenigde Staten terug te halen.

Patriotisme

Verder wil de dochter van Jean-Marie Le Pen dat een inventaris wordt gemaakt van al het goud dat de Banque de France bezit en van de verkopen van goud op initiatief van voormalig president Nicolas Sarkozy. De voorzitster van het Front National zegt dat tussen 2004 en 2012 meer dan 600 ton goud door de Franse staat werd verkocht om schulden te kunnen betalen en investeringen te kunnen doen. Andere centrale banken in de eurozone zouden in die periode juist de verkopen van goud gelimiteerd hebben.

Marine Le Pen wil met haar oproep aan de Franse Nationale Bank naar eigen zeggen ook haar ongerustheid uitdrukken. Ze vergelijkt het terughalen van het Franse goud met de reddingsoperatie die de instelling in 1939 opzette om te voorkomen dat het goud in Duitse handen zou vallen. Volgens Le Pen is de repatriëring een daad van patriotisme.

Bron: Express.be