Frankrijk kan zijn sociale zekerheid niet meer betalen

Frankrijk staat op het gebied van sociale zekerheid weliswaar helemaal bovenaan de wereldrangschikking, maar in werkelijkheid is die situatie niet houdbaar. Dat heeft Maxime Ladaique, onderzoeker bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), tegenover de nieuwssite The Local gezegd.

Uit het onderzoek van de Oeso blijkt dat Frankrijk 32 procent van zijn bruto binnenlandse product aan welzijn besteedt, tegenover een gemiddelde 22 procent in de andere lidstaten van de economische denktank. Naast Frankrijk eindigen alleen Finland, België en Denemarken met een score van meer dan 30 procent.

Driekwart sociale bestedingen

“Het huidige niveau Franse bestedingen aan pensioenen, gezondheidszorgen en andere sociale maatregelen kunnen onmogelijk nog langer worden volgehouden,” geeft Maxime Ladaique aan. “Men mag niet vergeten dat de Franse bevolking een vergrijzing kent. "Toen het land zijn systeem van sociale zekerheid introduceerde, dienden zeven werknemers de zorg te dragen voor één gepensioneerde. Dat is inmiddels al gedaald tot vier werkende Fransen per gepensioneerde. Uit verscheidene ramingen blijkt dat er over dertig tot veertig jaar tegenover elke gepensioneerde nog slechts twee actieve werknemers zullen staan.”

“Het Franse systeem van sociale zekerheid wordt op dit ogenblik al met een deficit geconfronteerd,” zegt Ladaique nog. “Indien er niet wordt ingegrepen, zal het systeem niet langer duurzaam blijven. Er zullen hervormingen moeten worden doorgevoerd.”

De analist merkt op dat bijna de helft van de bestedingen van de Franse sociale zekerheid ten goede komt aan gepensioneerden. Wanneer ook de kosten voor de gezondheidszorg voor de oudere bevolking in rekening worden gebracht, loopt dat aandeel zelfs op tot bijna driekwart. De resterende budgetten gaan naar werkloosheid en sociale diensten.

Wijzigingen op til

Volgens The Local kunnen er echter signalen worden opgevangen dat er wijzigingen op til zijn. “In het Franse budget voor volgend jaar wordt het kindergeld, dat lange tijd onaantastbaar bleef, ingeperkt,” merkt de nieuwssite op. “Eerder dit jaar kondigde de Franse premier ook al een bevriezing van de Franse pensioenen aan."

"Die aankondiging leidde wel tot kritiek, maar uit enquêtes blijkt dat het Franse publiek aanvaardt dat een aantal besparingen noodzakelijk zullen zijn. Ladaique stelt dat de Franse bevolking een grote waarde hecht aan zijn sociale model, maar beseft dat er iets gedaan moet worden. De analist waarschuwt echter dat het in Frankrijk steeds bijzonder moeilijk is om veranderingen door te drukken."

Anderzijds gaf Ladaique aan dat de Fransen op een hoge levensverwachting kunnen terugvallen en een grote vruchtbaarheid tonen, terwijl er tevens minder ongelijkheid aanwezig lijkt te zijn dan in andere Oeso-lidstaten.

Frankrijkeconomie