Schroders sceptisch over 2015, voorkeur aandelen

Het jaar 2014 eindigt met karige rendementen in bijna elke beleggingscategorie. De komende jaren worden naar verwachting gekenmerkt door lagere rendementen en hogere volatiliteit. In de toekomst gaan zich nog voldoende aantrekkelijke beleggingskansen voordoen, maar op dit moment doen beleggers er goed aan vooral te focussen op kapitaalbehoud en zich voor te bereiden op lagere rendementen in de komende jaren. Dat stellen Marcus Brookes, hoofd multi-manager, en Robin McDonald, fondsbeheerder bij Schroders .

Johannakyrklund
Johanna Kyrklund

Johanna Kyrklund, hoofd multi-asset bij Schroders , wil vooral focussen op assets die een periode van karige groei weten te weerstaan. In haar Outlook 2015: Muti-asset investments stelt zij voor credit-related asset classes te mijden.

Beleggers zijn optimistisch gestemd over de VS en het VK, geven Japan en Azië het voordeel van de twijfel, maar hebben Europa afgeschreven. Schroders ziet in Europa echter de mogelijkheid dat het de karige verwachtingen beschaamd zal zetten.

Lichte voorkeur voor aandelen

Ongeacht iemands economische outlook, zijn volgens Schroders de veiligheidsmarges in fixed income flinterdun. Yields zijn laag, spreads verkrappen en correlaties nemen toe. Fixed income doet het niet goed in een periode van stijgende rente. In tegenstelling tot Schroders lijken beleggers vooralsnog tevreden met het risicogewogen rendement.

Aandelen zien er iets beter uit, maar zijn duur vergeleken met hun lange termijn gemiddelde. Dat geeft een indicatie hoe gevoelig zij kunnen zijn voor teleurstelling. Ook hier lijken beleggers optimistischer dan Schroders over het risicogewogen rendement.

In 2015 kunnen zich mooie kansen voordoen in commodities, gezien de correctie die deze markten al ondergaan hebben. Staatsobligaties blijven kwetsbaar voor Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Het risico schuilt meer in deflatie, dan in inflatie. Met een zwak groeimomentum is de druk op de Fed niet groot om de rente te verhogen. Britse staatsobligaties kunnen als hedge dienen voor een zwakke groei, zij bieden meer rendement dan Duitse Bunds.