Pimco positief over wereldeconomie

De groei van de wereldeconomie zal volgend jaar wellicht versnellen tot ongeveer 2,75 procent en eerder positieve dan negatieve verrassingen laten optekenen. Dat zegt vermogensbeheerder Pimco in een toelichting op de uitkomsten van het Cyclical Forum, het overleg over de economische en marktverwachtingen dat de groep elke drie maanden met zijn beleggingsexperts houdt.

De goedkopere olie is zowel een vloek als een zegen. Als gevolg van de prijsval in de oliesector is Rusland diep in de problemen geraakt, waarbij de risico’s op een uitzaaiing naar de rest van de wereld niet bij voorbaat onderschat mogen worden. Maar er is ook een positieve kant aan het verhaal, op voorwaarde tenminste dat Rusland economisch het hoofd boven water zal kunnen houden.

Maar dat zou wel eens beter kunnen lukken dan werd verwacht. Pimco verwacht een groeiversnelling van de wereldeconomie. Dat moet vooral worden toegeschreven aan de snelle daling van de olieprijzen van de voorbije maanden. Pimco verwacht wel grote verschillen. Daarbij wordt aangegeven dat de economische groei in de eurozone, de Verenigde Staten, Japan, India en China van de goedkopere olie zal profiteren, terwijl landen als Rusland en in mindere mate Brazilië een negatieve impact zouden kunnen ervaren.

Arabische Lente

Volgens Pimco zijn de lagere olieprijzen niet zozeer een gevolg van een economische terugval, maar moet de daling vooral worden toegeschreven aan een toename van het aanbod aan olie en gedeeltelijk ook door een efficiënter gebruik van energie. Het aanbod is volgens Pimco gevoelig toegenomen omdat de Verenigde Staten meer olie zijn gaan produceren dan verwacht en ook opnieuw olievelden operationeel zijn die tijdens de Arabische lente tijdelijk waren stilgelegd.

Door de lagere olieprijzen zal de inflatie volgens Pimco ook dalen. “In de meeste ontwikkelde regio’s zal er in het begin van het jaar zelfs negatieve headline-inflatie zijn, maar vanaf eind volgend jaar wordt de kerninflatie weer positief,” aldus de vermogensbeheerder.

Bron: Express.be