Franklin Templeton prefereert Euro-aandelen

Net als veel andere fondshuizen is ook Franklin Templeton van mening dat de Europese aandelenmarkten kunnen profiteren van een lagere euro. De QE-programma's zullen de euro waarschijnlijk verder onder druk zetten.

Desalniettemin zijn volgens fondsmanager Samr Habl ook de Amerikaanse aandelen nog steeds aantrekkelijk, dit ondanks de recordniveau's. Habl duidt op de dynamiek van de Amerikaanse economie die voor aandelen waarschijnlijk nog niet volledig verdisconteed is.

De extreem lage rentevoeten duwen beleggers bijna naar de aandelenmarkten. “Institutionele beleggers en met name pensioenfondsen hebben heel wat geld geïnvesteerd in obligaties. Als gevolg daarvan blijven de rendementen laag op lange termijn. Andere beleggers zoeken hogere rendementen, kunnen ook een zekere volatiliteit verdragen en blijven daarom de voorkeur hebben voor aandelen.”

Olieprijs op termijn weer omhoog

“Olie als een grondstof moet gelijke tred houden met de inflatie. Een bodemprijs van 20 dollar per vat zoals in de jaren ’90 komt overeen met een olieprijs van 40 à 42 dollar per vat (de huidige prijs zit op 45 dollar/vat). Je moet ook kijken naar het spel van vraag en aanbod.

Tegen 2040 zou de voorraad Noordzee-olie uitgeput zijn. Daarom verwachten we dat schalieolie in de toekomst steeds meer een belangrijke factor in de bevoorrading wordt. Daardoor zou de prijzen terug richting 75/78 dollar per vat moeten stijgen” zo besluit Habl.