‘Geef Griekenland de kans een nieuwe start te nemen’

Griekenland moet de kans krijgen een nieuwe start te nemen. Dat heeft een groep economen rond de Nobelprijswinnaars Joseph Stiglitz en Chris Pissarides in een brief in de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Alleen met een schuldverlichting zal de Griekse economie volgens de economen de kans krijgen om opnieuw een groei te realiseren en maximaal gebruik te maken van de vaardigheden van zijn bevolking om een bijdrage te leveren tot een verenigd en democratisch Europa.

Josephstiglitz
Joseph Stiglitz

Hulde voor keuze

De economen zeggen een hulde te willen brengen aan de columnisten van de Financial Times die eerder uit ethische en pragmatische standpunten gepleit hebben voor een Griekse schuldverlichting. “Ethisch omdat de dogmatische eis van een volledige schuldaflossing, ongeacht de sociale en politieke consequenties, wordt afgewezen,” aldus de economen.

“Maar ook praktisch omdat de noodzaak wordt erkend om de Griekse regering de nodige ademruimte te bieden om hervormingen - die corruptie en fiscale ontwijking moeten helpen bestrijden en een hogere productie moet garanderen - door te voeren in plaats van een rigide beleid te eisen.”

Schuldverlichting

“Er kunnen diverse vormen van financiële herstructureringen naar voor worden geschoven,” stellen de economen nog in de open brief. Daarbij wordt gevraagd om Griekenland toe te laten de afbetaling van zijn schulden uit te stellen tot het land erin geslaagd is minstens 50 procent te recupereren van het bruto binnenlandse product dat zijn nationale economie sinds het uitbreken van de financiële crisis zeven jaar geleden heeft verloren.

Daarnaast wordt ook aangestuurd op een gedeeltelijke schuldreductie om het land een grotere ademruimte te kunnen bieden. Tenslotte worden ook extra middelen gevraagd voor nieuwe investeringsprojecten, vooral voor de export.

De economen wijzen erop dat Griekenland niet de eerste natie is die op een schuldverlichting zou kunnen rekenen om zijn economie nieuw leven in te blazen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar Groot-Brittannië, dat na de tweede wereldoorlog de terugbetaling van een Amerikaanse lening kon opschorten tot zijn economie opnieuw gezond was gemaakt.

Voor de investeringsprojecten zou volgens de economen gebruik kunnen worden gemaakt van de plannen van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, die ongeveer 300 miljard euro publiek en privaat geld wil gebruiken voor investeringen in energienetwerken, vervoersinfrastructuur en digitale technologie.

Fiscale efficiëntie

Wel wordt opgemerkt dat de schuldverlichting op zich niet voldoende zal zijn. “Ook Griekenland zelf moet noodzakelijke hervormingen doorvoeren,” aldus de economen.

“De afwijzing van een rigide aanpak wil niet zeggen dat er geen veranderingen nodig zouden zijn. Een macro-economische stabilisering kan echter gemakkelijker worden bereikt door een groei en een grotere fiscale efficiëntie dan door het beperken van de openbare bestedingen.”

De ondertekenaars van de brief zeggen ervan overtuigd te zijn dat uiteindelijk heel Europa zal kunnen profiteren van de nieuwe start die Griekenland zou kunnen nemen.

“Ook de Duitse economie slaagde erin om na een belangrijke schuldverlaging in de jaren vijftig van de voorbije eeuw opnieuw te groeien en zichzelf te hervormen,” wordt er aangevoerd.

Bron: Express.be