Georges Ugeux zeer sceptisch over Draghi's QE

De Belgische economieprofessor Georges Ugeux, ooit vice-president bij de beurs van New York en is nu chief executive bij zakenbank Galileo Global, haalt in zijn blog op Le Monde zwaar uit naar het programma voor kwantitatieve versoepeling dat vorige week door Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) werd voorgesteld. Professor Ugeux ziet negen redenen waarom het plan van Draghi niet zal werken.

Georgesugeux
Georges Ugeux

1. Staten die niet hervormen, worden ondersteund.

Doordat er in het plan van Draghi enkel leningen worden opgekocht van staten die te hoge intresten moeten betalen bedient de voorzitter van de Europese Centrale Bank in de eerste plaats zijn eigen vaderland Italië. In Griekenland is de economische toekomst te onzeker om er obligaties aan te kunnen kopen en verder zijn er momenteel niet veel andere landen die hoge intrestvoeten krijgen aangerekend.

2. Banken die enkel aan overheden willen lenen, worden ondersteund.

Alle Europese programma’s voor herfinanciering van de bankensector ten spijt zijn de lopende kredieten die de banken uitschrijven alleen maar gedaald, van 18.000 miljard euro naar 16.700 miljard euro. Enkel de leningen aan overheden en overheidsobligaties zijn stabiel gebleven.

3. Het is een illusie te denken dat dit plan banen of groei zal creëren.

De intrestvoeten zijn al enorm laag. Toch heeft dat de ondernemingen niet gestimuleerd om investeringen te doen of personeel aan te werven. Nu staatsleningen aankopen, wat deze intrestvoeten misschien nog een beetje zal doen dalen, zal weinig effect hebben.

4. De ECB heeft een verborgen agenda.

Dankzij dit programma gaat de Europese Centrale Bank eigenlijk, in tegenspraak met de eigen beweringen, de landen van de eurozone met de zwaarste schuldenlast - Frankrijk en Italië - ondersteunen. Beide landen hebben de voorbije vijf jaar hun schuld niet afgebouwd. Het systeem lijkt wel een beloning voor naties die hun sociaal systeem niet hebben willen hervormen en hun begroting niet op orde hebben.

5. De ECB houdt cijfers achter.

Nergens in de statistieken zijn cijfers terug te vinden over het totaal van leningen en obligaties toegekend aan staten van de Europese Unie. We weten dus niet welk risico de Europese Centrale Bank via de verschillende lidstaten loopt.

6. Amerika gaf niet het voorbeeld.

Volgens Ugeux heeft het programma van kwantitatieve versoepeling in Verenigde Staten enkel de nationale economische groei een lichte extra wind in de zeilen gegeven. Het Amerikaanse economisch systeem valt niet zomaar met Europa te vergelijken. Zij die dat wel willen doen, moeten misschien eerder de flexibele arbeidsmarkt in de Verenigde Staten als voorbeeld nemen.

7. Het programma kent eigenlijk geen limiet.

Er wordt maandelijks 60 miljard euro in het programma gestopt tot de inflatie opnieuw 2 procent bedraagt. Dat kan jaren duren, want het plan zal geen enkel effect hebben op de inflatie.

8. De banken zullen ervan profiteren.

Mochten de banken cash nodig hebben, dan kunnen ze hun obligaties nu dus met winst doorverkopen aan de Europese Centrale Bank. Maar hun onderlinge intrestvoeten zijn al zo laag of zelfs negatief dat ze hier eigenlijk geen behoefte aan hebben.

9. De nationale centrale banken zijn terug.

Georges Ugeux is blij dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel op zijn minst als voorwaarde heeft kunnen laten inschrijven dat de nationale banken zelf de risico’s zullen dragen van de aangekochte obligaties. Dat wil wel zeggen dat deze nationale banken terug een belangrijkere rol gaan spelen.

Bron: Express.be