Rusland koopt veel goud op

Centrale banken kochten vorig jaar samen zo’n 461 ton goud, dat is 13% meer dan een jaar eerder en de op één na grootste hoeveelheid op één jaar tijd, sinds het verdwijnen van de goudstandaard in 1971. De voorbije zes jaar hebben centrale banken wereldwijd zo’n 1.800 ton goud aan hun gecombineerde voorraden toegevoegd.

Kampioen-aankoper in 2014 was Rusland dat 152 ton of zo’n derde van al die goudaankopen voor zo’n rekening nam. Het gaat om een stijging van 123 % vergeleken met een jaar eerder.

De Russen proberen hun valutareserves te diversifiëren en willen daarbij vooral de VS en Europa vermijden. Ondanks dat de Russische roebel de voorbije maaanden in waarde halveerde, zijn euro- en dollaraankopen in het licht van de economische sancties in Moskou onbespreekbaar.

Waarnemers merken op dat de Russen ook massaal in eigen land geproduceerd goud opkochten omdat het vanwege de sancties niet in het buitenland kan worden gesleten.

Angstbelegging

Wat de vraag doet rijzen of goud nu opnieuw aantrekkelijk is geworden? Daar is geen eenduidig antwoord op, schrijft Marc Fiorentino op MonFinancier.com. ' Goud blijft een grondstof en de grondstoffen hebben het moeilijk. Toch heeft goud een van zijn nadelen weten af te schudden. Een kritiek op het edelmetaal was vaak dat het niets opbracht. Maar nu de meeste landen nulrentes beloven op spaargeld en staatsobligaties is dat probleem van de baan.

Maar uiteindelijk blijft alles bij hetzelfde. Goud biedt geen enkele zekerheid. Het is een angstbelegging. De goudprijs zal enkel omhoog schieten indien de wereld opnieuw angst wordt aangejaagd door een nieuwe grote crisis.'

Een mening die jaren geleden al werd geventileerd door superbelegger Warren Buffett.

Buffett ergert zich aan goud

De waarde van goud weerspiegelt volgens Buffett niet meer dan de koppigheid die de mens aan de dag legt om de waarde van het product te beschermen. Hij ergert zich vooral aan de waardeloosheid van het goud. Het product heeft volgens Buffett geen enkele mogelijkheid om rijkdom te creëren en heeft volgens hem dan ook geen enkele plaats in de portfolio van de investeerder.

Geen kasstromen zoals dividend

Erger is volgens Buffett echter nog dat de waarde van het goud niet wordt bepaald door het inkomen dat het product aan zijn eigenaar kan bezorgen, maar alleen fluctueert op basis van de koopprijs die andere partijen voor het metaal willen betalen. Goud heeft volgens Buffett dan ook nagenoeg geen enkele productieve waarde.

Bron: Express.be