Dijsselbloem: 'Griekenland wil niets meer te maken hebben met de troïka van EU, IMF en ECB'

De nieuwe Griekse machthebbers willen niets meer te maken hebben met de troïka van EU, IMF en ECB. Dat heeft de Nederlander Jeroen Dijsselbloem tijdens een persconferentie gezegd, na afloop van een ontmoeting met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis.

Athene is evenmin vragende partij voor een verlenging van het huidige hulpprogramma, dat eind februari afloopt.

Jeroen Dijsselbloem en Yanis Varoufakis

Dijsselbloem

Alternatieven nodig

"Ons land weigert samen te werken met een commissie van drie partijen die niet eens erkend wordt door het Europees Parlement", zei Varoufakis. "Onze eerste daad als regering zal er niet in bestaan de verlenging te vragen van een programma dat we verwerpen. De afspraak die er nu is heeft voor vier jaar deflatie, hoge werkloosheid en armoedeproblematiek gezorgd. Er moet een andere oplossing komen, een betere deal om in de toekomst de Griekse, Europese en eurozone-economie gezond te houden en te laten groeien."

Schuldverlaging

Athene is wel bereid met de andere eurolanden en de Europese instellingen te blijven onderhandelen, maar het doel moet dan wel "een globaal en duurzaam pan-Europees akkoord voor de heropbouw van een sociale economie" zijn. Daaronder verstaan de Grieken een kwijtschelding van een deel van de schulden (50%) en en een moratorium op rentebetalingen. Ook moet het geplande budgetoverschot van 4,5% worden teruggebracht naar 1,5%.

Bron: Express.be