Duitsland leent geld tegen negatieve rentevoet

Duitsland heeft zopas vijfjarige obligaties voor een waarde van 3 miljard euro verkocht. Dat lijkt op het eerste zicht geen groot nieuws, ware het niet dat de kopers de obligaties aankochten in het besef dat er een groot risico is dat de belegging hen met een verlies zou confronteren. De rente op de uitgifte bedraagt namelijk -0,08 procent zo meldt de Financial Times

Negatieve rentevoeten beginnen steeds gebruikelijker te worden in Europa. Naast Duitsland gaan ook Nederland, Denemarken en Finland vijfjarige leningen met een negatieve rente aan. Ook een aantal grote bedrijven, zoals Nestlé en Royal Dutch Shell maken er inmiddels gebruik van.

Hoewel beleidsmakers zich eerst nog zorgen maakten over het functioneren van de financiële markten met negatieve rentevoeten, blijkt nu dus dat investeerders toch bereid zijn dit soort leningen te verstrekken. Daar zijn een aantal redenen voor.,/p>

Ten eerste gaan niet alle investeerders ervan uit dat ze inderdaad geld zullen verliezen op obligaties met negatieve rente. Dankzij de historisch lage intrestvoeten van dit ogenblik, kunnen sommige instellingen immers geld lenen tegen nog lagere rentevoeten dan de negatieve rentevoet op de obligaties. Als ze dat geld vervolgens in die obligaties investeren, maken ze dus alsnog winst.

ECB deels verantwoordelijk

Andere investeerders verwachten dan weer dat ze het waardepapier uiteindelijk toch voor een hogere prijs zullen kunnen verkopen, zeker nu de Europese Centrale Bank (ECB) zich heeft opgeworpen als een grote aankoper van de obligaties.

<:P>Het is volgens Zoeb Sachee, hoofd van de afdeling staatsobligaties bij Citigroup , trouwens vooral door het obligatie-aankoopprogramma van de Europese Centrale Bank dat de rente momenteel soms onder het nulpunt zakt.

“Negatieve intresten zijn niet enkel een teken dat de markten bezorgd zijn over een mogelijke deflatie, maar zijn ook een gevolg van de acties die de Europese Centrale Bank zelf onderneemt om het fenomeen tegen te gaan,” verklaarde Sachee tegenover de Financial Times. “Dit zou wel eens lang kunnen aanhouden.”

Andere kredietanalisten bevestigen de stelling van Sachee. “Het concept van negatieve rentevoeten is ondertussen goed ingeburgerd,” benadrukt Carl Norrey, hoofd overheidsfinanciering bij JP Morgan.

“De vraag is enkel nog of de maatregelen van de Europese Centrale Bank de inflatie zullen stimuleren of integendeel permanent lage rentevoeten zullen creëren en mogelijk de werking van de financiële markten zullen verstoren.”

Bron: Express.be