Energie-exposure onderstreept het belang van wereldwijde spreiding in high yield

De energie- en metalenprijzen zijn de afgelopen maanden scherp gedaald. De prijs van Brent ruwe olie, die in juni nog meer dan USD 100 per vat bedroeg, is gezakt naar circa USD 48 per vat.

Spreiding van eminent belang

Vedovatroweprice
Michael Vedova, T. Rowe Price

Het wijst beleggers in de high yield markt er eens te meer op dat het bij de verdeling en samenstelling van hun portefeuille niet alleen om sectordiversificatie gaat, maar ook om wereldwijde spreiding, zo stelt Michael Della Vedova, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price European High Yield Bond Fund. Energiebedrijven vertegenwoordigen circa 14% van de uitgiftes op de Amerikaanse high yield markt, terwijl ze slechts 1% van een doorsnee Europese high yield index uitmaken.

"Zodoende had de mogelijkheid om in Europa te beleggen toen de volatiliteit in de VS toenam, in het vierde kwartaal een stabiliserend effect op het rendement voor de meeste van onze high yield portefeuilles" zo stelt Vedova.

High yield enorm gegroeid

De Europese high yield markt, die sinds 2008 in omvang verdrievoudigd is, wordt steeds beter van kwaliteit en is nu liquide, diep en gevarieerd aldus de portefeuillebeheerder. En omdat die reputatie inmiddels ook elders in de wereld is doorgedrongen, trekt de Europese markt meer en grotere transacties aan, zoals blijkt uit het feit dat de grootste high yield emissie tot nog toe op de Europese markt plaatsvond.

Papieren met B-rating nog steeds in sweet spot

De forse uitstroom uit de markt leidde in het vierde kwartaal tot een herwaardering van de single B-effecten in Europa, waardoor de gemiddelde yield to maturity per 31 december 2014 uitkwam op bijna 5,75%. Voor middellange- tot langetermijnbeleggers bieden single B’s, mits goed geselecteerd, naar onze mening nog steeds de aantrekkelijkste kansen. De spread is nu meer dan twee keer zo hoog als die van BB’s – het grootste verschil in meer dan zes jaar. Ook is de premie ten opzichte investment grade in Europa nu op het hoogste niveau in een jaar.

"Wij blijven ervan overtuigd dat het streven naar rendement nog steeds leeft bij beleggers die bereid zijn volatiliteit op korte termijn te accepteren. Ook de technische indicatoren blijven in het algemeen gunstig. De default rates blijven ongeveer 2% en de kwaliteit van de ondernemingen waarin kan worden belegd, is nog steeds zeer aantrekkelijk" zo besluit Vedova.