Verenigde Staten nog nipt grootste handelspartner Europese Unie

De Verenigde Staten vertegenwoordigden vorig jaar nog 15 procent van de totale internationale handel van de Europese Unie. Daarmee vormt de Amerikaanse markt nog altijd de grootste partner voor de Europese economie, maar die positie wordt steeds meer door China bedreigd. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

China had vorig jaar een aandeel van 14 procent in de internationale handel van de Europese Unie. Dat is een verdubbeling tegenover dertien jaar geleden. Destijds hadden de Verenigde Staten nog een aandeel van 24 procent in de Europese invoer en export.

Het aandeel van Rusland groeide tijdens diezelfde periode van 5 procent naar 8 procent, gevolgd door Zwitserland, dat ongeveer status-quo op 7 procent bleef.

Eurostat meldt verder nog dat bijna elke lidstaat ook de eigen belangrijkste handelspartner binnen de Europese Unie vindt. Uitzonderingen zijn Griekenland, Litouwen en Zweden, die respectievelijk Turkije, Rusland en Noorwegen als belangrijkste handelspartner hebben.

Bron: Express.be