70% institutionele beleggers zien populariteit multi-asset fondsen stijgen

De wens van institutionele beleggers om de ver antwoordelijkheid voor de asset allocatie te delegeren, is de belangrijkste factor voor de populariteit van multi-asset fondsen, zo blijkt uit nieuw onderzoek* van ING Investment Management (binnenkort NN Investment Partners).

Muti-asset is completer

Valentijnvannieuwenhuijzen
Valentijn van Nieuwenhuijzen

Zeven van de 10 (70%) institutionele beleggers verwachten dat vakgenoten hun exposure naar multi-asset fondsen in de komende drie jaar zullen uitbreiden. Hieronder valt ook de 16% die uitgaat van een enorme uitbreiding. Meer dan de helft (55%) van de institutionele beleggers denkt dat multi-asset fondsen nieuwe beleggers weten aan te trekken, doordat ze een oplossing bieden voor het uitbesteden van strategische en tactische beleggingsbeslissingen.

Lager risico

Bijna twee van de vijf (38%) ondervraagden vindt dat de populariteit van deze fondsen komt doordat ze een betere risico gecorrigeerde exposure bieden in een klimaat met een lage economische groei. Volgens iets minder dan een derde (30%) van de respondenten komt dit doordat multi-asset fondsen een ideale strategie voor de kernportefeuille zijn. Slechts één op de vijf (21%) noemt de mogelijkheid om bescherming te bieden tegen marktcorrecties als belangrijkste reden voor de populariteit.

Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Strategy, Multi- Asset bij ING Investment Management (ING IM), vertelt: “Door de globalisering zijn financiële markten steeds meer geïntegreerd en complexer geworden. Ze worden beïnvloed door emotie en kortetermijndenken, veroorzaakt door enorme en snelle informatiestromen. Dat leidt tot extra risico’s voor beleggers, maar het biedt ook mogelijkheden.”

“Gezien de complexiteit van de markten is het niet verwonderlijk dat beleggers beslissingen liever delegeren naar multi-asset teams, die de technologie en ervaring hebben om enorme hoeveelheden gegevens te verzamelen en te verwerken, het marktgedrag te beoordelen en snel en adequaat te reageren op veranderende marktomstandigheden."

De helft (50%) van de institutionele beleggers verwacht dat de vraag naar fondsen zonder benchmark zal toenemen, terwijl 15% hier juist niet van uitgaat. Verder verwacht bijna de helft (45%) dat de vraag naar wereldwijde multi-asset-strategieën die gebruikmaken van behavioural finance-technieken in de komende drie jaar zal stijgen.

Institutionele beleggers beschouwen een degelijk beleggingsproces als de meest aantrekkelijke eigenschap van de wereldwijde multi-asset-strategieën waarin zij beleggen; 61% vindt dit belangrijk en 28% zelfs zeer belangrijk. Slechts 12% vindt deze eigenschap niet van belang. Meer dan de helft (55%) noemt volledige flexibiliteit om uit een bepaalde beleggingscategorie te stappen belangrijk, terwijl 17% dit onbelangrijk vindt.

*Resultaten van eigen research van ING Investment Management (binnenkort NN Investment Partners), een enquête die Citigate Dewe Rogerson in februari 2015 heeft gehouden onder 226 institutionele beleggers wereldwijd.