Verenigde Staten al over twee jaar netto-exporteur van gas

De Verenigde Staten liggen op koers om tegen het einde van het volgende decennium voor het eerst sinds de jaren vijftig van de voorbije eeuw een netto-exporteur van energie te worden. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA). Voor natuurlijk gas zouden de Verenigde Staten volgens het rapport al binnen twee jaar een netto-exporteur kunnen worden.

Daarbij wordt opgemerkt dat de toenemende productie in eigen land de vraag naar gasimport uit Canada zal doen afnemen en de export naar Mexico, Azië en Europa zal doen toenemen. In Maryland, Louisiana en Texas worden daarvoor al vier grote terminals gebouwd.

De terminals hebben contracten om gas naar consumenten in Azië en Europa te transporteren en zullen de volgende drie jaar in gebruik genomen worden. Daarnaast worden op dit ogenblik al een half dozijn pijplijnen aangelegd om gas vanuit de Verenigde Staten naar Mexico te transporteren.

Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse energie-onafhankelijkheid vooral te danken is aan de sterke toename in de productie van schaliegas, maar daarnaast is er ook de groei van duurzame energie en de toenemende populariteit van energiebesparende technologieën. Op het gebied van petroluem blijft het land een netto-importeur.

Bron: Express.be