De invloed van kosten op termijn voor pensioenen

Niet veel beleggers staan doorgaans stil bij de invloed van kosten op het totale rendement. In de media lezen we veel over de populariteit van het dividendbeleggen. Hierbij worden de ontvangen dividenden continu herbelegd en dit zorgt op de langere termijn voor een enorm fors hoger rendement. Niet voor niets noemde Albert Einstein dit herbeleggingseffect (exponentieel) het 8e wereldwonder.

Kosten zijn negatieve dividenden

Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook de periodieke van kosten van beleggen. Doorgaans wordt hier weinig over gepubliceerd want dit is vaak tegen het verkeerde been van de beleggingsinstituten. Het sterkt positieve effect dat we zien bij de ontvangen dividenden geldt natuurlijk omgekeerd ook voor de te betalen kosten. Ook hier lijkt in eerste instantie de invloed van een ‘iets’ hoger percentage kosten verwaarloosbaar maar hier verkijkt het gros van de belegger zich steevast op.,/p>

De enorme invloed van kosten op termijn

Kostenvanbeleggen

In de bovenstaande grafiek van Brand New Day wordt de invloed van kosten op de langere termijn heel goed duidelijk gemaakt. We zien hier de grote verschillen bij een éénmalige storting van 10.000 euro in een 50/50 combinatie van een aandelen- en een obligatiemandje over een periode van 30 jaar. Uiteraard uitgaande van dezelfde beleggingsrendementen zien dat we dat de portefeuille met de laagste kosten over deze periode nota bene ruim 2 maal zoveel overhoudt dan de portefeuille met de hogere kosten.