Schroders noemt Japanse aandelen ondergewaardeerd

De Nikkei is bezig met zijn langste opmars sinds 1998, de graadmeter bereikt nieuwe pieken, terwijl de yen verder verzwakt. Maar als Andrew Rose, fondsbeheerder Japanse aandelen bij Schroders , een beetje dieper graaft, vindt bij nog genoeg redenen om optimistisch te blijven over de Japanse aandelenmarkt.

Andrewrose
Andrew Rose

Voor het eerst in vijftien jaar is de Nikkei door de 20.000-puntengrens gebroken. De vorige keer in 2000 volgde kort daarop een heftige correctie en verloor de index tweederde van zijn waarde in de daaropvolgende twee jaar. Dit keer is het anders. Andrew Rose put optimisme uit een aantal factoren:

De outlook voor bedrijven is gunstiger. De koers-winstverhouding ligt op eenderde van het niveau bij iedere marktpieken. De Return-on-Equity is het dubbele van wat het was in 2000. De winstkwaliteit ligt ook hoger. Het dividendrendement bood in het verleden weinig neerwaartse bescherming. Momenteel ligt dit rendement hoger en heeft het de potentie om verder te groeien.

Er is vooruitgang geboekt in corporate governance en er is meer oog voor de aandeelhouders. De outlook voor de Japanse economie is rooskleuriger, mede dankzij de lage olieprijzen. De zwakke yen helpt de industriële productie en export uit het dal.

Het (monetaire) beleid is ondersteunend, premier Abe heeft drie pijlen op zijn boog.

Rose ziet over het algemeen een positieve trend voor de Japanse bedrijfssector. Dat het Japanse GPIF, het grootste pensioenfonds ter wereld, zijn blootstelling aan Japanse aandelen iets heeft verhoogd verleent ook steun aan de Nikkei .

Beleggers moeten volgens Rose wel bedacht zijn op risico’s op de korte en middellange termijn, zoals teleurstelling op economisch vlak of geopolitieke spanningen met China. Maar de outlook voor Japanse aandelen op de lange termijn is in het algemeen rooskleurig, vindt Andrew Rose.