Beleggers hebben last van 'animal spirits'

Als aandelen ingekocht worden geeft Søeberg er wel de voorkeur aan dat deze definitief van de markt verdwijnen, om benadeling van langetermijnbeleggers te voorkomen. Helaas houdt een aantal ondernemingen de stukken op de plank of geeft ze aan het personeel waardoor ze toch weer op de markt komen.

Oles%c3%b8ebergskagen
Ole Søeberg

De aandelenkoersen zijn de laatste jaren fors opgelopen. Men verwacht dan dat er geïnvesteerd wordt in R&D om de aandeelhouderswaarde op termijn te verhogen. Maar sinds de financiële crisis heeft dit een beduidend lagere prioriteit. Volgens Søeberg creëert een goed management dat investeert in organische groei de meeste waarde op lange termijn.

Overnames vaker succesvol bij economische neergang

De historie bewijst dat acquisities het meest succesvol zijn tijdens moeilijke economische omstandigheden, als de koersen laag zijn. Toch lijken bedrijven daar niet van te leren, getuige de M&A-activiteit in 2007 en 2015. Het zou beleggers voorzichtig moeten maken, maar volgens Søeberg hebben beleggers last van ’animal spirits’. Na een aantal succesvolle jaren denken ze financiële genieën te zijn. Daar lijden ook bedrijven aan die hun beurswaarde zien stijgen.

Niet perse overnames

Skagen doet liever een stapje terug als dit soort tendensen in de markt zichtbaar wordt. De Noren verkiezen een langetermijnvisie. De groeisnelheid van de wereldeconomie en de inflatie suggereren dat de rente gematigd blijft. Dan zijn aandelen te prefereren boven obligaties. Het voordeel wordt kleiner door de hogere aandelenkoersen, maar toch zijn er nog altijd kansen te vinden.

Met name bij ondernemingen die wegblijven bij al dat acquisitiegeweld en op verstandige wijze met hun cash omgaan. Met lage financieringskosten bestaat de kans dat de investeringen in R&D en infrastructuur gaan toenemen.