Voortekenen aandelen nog steeds gunstig aldus Martin Currie

Interview met Michael Browne, Portefeuillemanager, Europese lange-/kortetermijnstrategie bij Martin Currie (een dochteronderneming van Legg Mason )

Het is tot nu toe een bewogen jaar geweest voor de Europese aandelen met enkele tastbare tekenen van herstel in een context van politieke en economische onrust. Tegen een achtergrond waarin macrofactoren het gevoel van de beleggers blijven aansturen, geeft Michael Browne ons zijn mening over de kwesties die in de rest van 2015 en erna de markten wellicht zullen beïnvloeden.

We naderen het midden van 2015. Wat zullen volgens u de belangrijkste motoren zijn voor uw markt in de rest van het jaar?

Michaelbrowne
Michael Browne

Na een woelig begin van het jaar zijn er duidelijke redenen om positief te zijn voor de volgende zes maanden en 2016. De belangrijkste factoren die de Europese markten aansturen, zijn genoegzaam bekend.

In Griekenland blijft de schuldencrisis duren, want het land miste de deadline voor het terugbetalen van een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 1,6 miljard euro.

Een vertrek uit de eurozone behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Bovendien blijven de politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne bestaan.

Het monetaire beleid is nog altijd een cruciale factor: de Europese Centrale Bank (ECB) startte in maart een pakket met kwantitatieve geldverruiming (quantitative easing, QE). Door het aankopen van obligaties wordt hierdoor elke maand 60 miljard euro (67 miljard Amerikaanse dollar) in de financiële markten gepompt.

De ECB zorgde in het voorbije jaar voor een achteruitgang van de euro: dit is positief voor de economische groei en de bedrijven. De QE zal er ook voor zorgen dat de rentevoeten laag of zelfs negatief zullen blijven in 2017 en erna. De centrale bank kan nog een belangrijke rol spelen, afhankelijk van wat er zal gebeuren in Griekenland en welke actie de bank zal beslissen te ondernemen.

Tegen deze achtergrond wijzen stijgende bedrijfsopbrengsten, gesteund door factoren zoals zwakke olieprijzen en lage rentevoeten, op een herstel in de algemene gezondheid van de economie.

Wat beschouwt u als de belangrijkste risico’s voor uw markt in die periode?

Naarmate we 2016 naderen, zijn er een aantal factoren die risico’s vormen voor de Europese markten. De mogelijkheid blijft bestaan dat Griekenland de eurozone verlaat (ook al is deze dreiging voor de interne markt niet meer zo groot), dat het conflict in Oekraïne blijft duren of de Chinese economie zelfs vertraagt.

Met behulp van onze indicatoren, de macromatrix en onze bedrijfsbezoeken kunnen we een beeld van de macro-omgeving vormen en ervoor zorgen dat de portefeuille optimaal is gepositioneerd. Maar zoals altijd is de belangrijkste factor onze focus op de fundamentals van aandelen en de individuele vooruitzichten voor bedrijven.

Europa zal altijd volatiel blijven, maar we zijn optimistisch. In de loop van de komende 18 maanden krijgen we echter betere vooruitzichten. Als het vertrouwen van de ondernemingen en de consumenten blijft stijgen, zullen we de groei van de opbrengsten in 2016 zien versnellen tot niveaus die we sinds 2006 niet meer hebben gezien.

Welke kijk hebt u in het algemeen op de algemene economische vooruitzichten en de rendementsverwachtingen voor uw markt?

In vergelijking met de laatste zeven jaar zien we zonder enige twijfel een heel belangrijk herstel in heel Europa. Het herstel verloopt sneller in Spanje en trager in Italië dat uit een recessie van vier jaar komt.

Als we kijken naar de groei van het bbp in de EU als geheel, dan zien we een trend naar een duidelijke en consistente versnelling: van een daling van 0,5 % in 2012 gaat het naar een voorspelling van 1,8 % voor 2015 en van 2,0 % in 2016.

Wat opbrengsten betreft, de eerste drie maanden van het jaar waren het eerste kwartaal in vier jaar waarin positieve opbrengsten werden genoteerd. Naar verwachting zullen de opbrengsten in 2016 en 2017 stijgen, met een stijging van de winst per aandeel op de Stoxx Europe 600 index van 11,9 % in 2016 en 11,0 % in 2017.

Dit ligt in het algemeen in de lijn van onze verwachtingen. Een zwakkere munt, schommelende olieprijzen en een lage inflatie die de rentevoeten op een laag peil houdt, zorgen voor goede omstandigheden voor economische groei.

Hoe zit het met de huidige waarderingen in uw markt ten opzichte van het verleden of andere markten?

In het algemeen blijven de waarderingen in historische termen momenteel dicht bij of licht boven het gemiddelde, dankzij een reeks verschillende maatregelen, zoals koers/boekwaarde, koers/winst en dividendrendement.

Hoe heeft uw strategie tot nu toe in 2015 gepresteerd?

Tot nu toe zitten de markten op ongeveer 9 % op basis van de plaatselijke munteenheid: ongeveer 6 % daarvan was te danken aan een opleving van de markt in het begin van het jaar. De opleving nam half januari een aanvang met de aankondiging van de kwantitatieve geldverruiming door de ECB en zette zich door in februari. Ze werd verder gestimuleerd door een tijdelijke ‘oplossing’ van de Griekse schuldencrisis en de aankondiging van een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne. Dit kwam vooral tot uiting in sectoren die in de vorige zes maanden erg te lijden hadden gehad: de banken, de mijnindustrie en olie.

We profiteerden niet van de heropleving, want onze strategie is gebaseerd op een winstmomentum en ‘growth at a reasonable price’ (GARP, groei tegen een redelijke prijs). Ook al kan dit een gemiste kans lijken, toch denk ik dat de opleving voor velen als een verrassing kwam.

Vooral de laatste drie dagen van april waren woelig: de euro steeg met bijna 5 % ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het rendement van Duitse obligaties op 10 jaar verdrievoudigde, de olieprijs steeg fel en aandelen daalden aanzienlijk. Dit tumult had een invloed op de strategie maar door goede prestaties in mei herstelde de strategie zich snel. De strategie kan dit jaar tot nu toe positieve resultaten voorleggen, door alfa toe te voegen op zowel lange als korte termijn. Tijdens de mindere perioden van de markt werd de portefeuille eveneens beschermd.

We zijn van mening dat tijdens periodes met deze volatiliteit geduld de sleutel is tot goede prestaties. We hebben voortdurend gezegd dat de eerste helft van 2015 woelig zou zijn, maar dat de vooruitzichten beter zouden worden in de rest van het jaar en in 2016.

Hebt u in 2015 grote veranderingen in de portefeuille aangebracht?

De ene belangrijke wijziging die we hebben doorgevoerd, is een stijging in onze brutoblootstelling: ‘buy the dips’ was het ordewoord om te profiteren van de marktschommeling. We zijn van mening dat de huidige situatie in Griekenland hiervoor een uitstekende gelegenheid is.

Zijn er bepaalde sectoren of gebieden die u momenteel onderzoekt?

We richten ons op sectoren waar de zwakke euro en de groeiende vraag een concurrentievoordeel opleveren. Hierbij zou ik in het bijzonder de nadruk willen leggen op drie gebieden: de industriële sector, duurzame consumptiegoederen en de financiële sector.

Het is onze bedoeling om een portefeuille op te bouwen die goed geplaatst is om te profiteren van het economische herstel en de lage rentevoeten, maar die tegelijk de mogelijkheid biedt om zijn voordeel te halen uit mogelijk overgewaardeerde activa die zouden kunnen ontstaan als een gevolg van de kwantitatieve geldverruiming.

Samenvatting

Zoals altijd ligt onze focus op aandelenfundamentals. We zijn van mening dat het ook belangrijk is om de macro-omgeving te begrijpen om ervoor te zorgen dat de portefeuille optimaal is gepositioneerd. Hoewel Europa volatiel blijft, zijn we optimistisch.

Uitgezonderd de opleving van de aandelen in het begin van het jaar, hebben de markten gepresteerd zoals wij het hadden verwacht. De eerste helft van het jaar is tweeslachtig geweest: de opbrengstverwachtingen stegen, maar de groei van het bbp werd beïnvloed door de zwakke olie- en gasprijzen. We zijn positief gestemd over de tekenen voor de toekomst: de indicatoren wijzen op een verbetering in de tweede helft van dit jaar en een nog grotere verbetering in 2016.