ETF Securities: China moet balanceren tussen hervormen of stimuleren

De Chinese autoriteiten moeten koorddansen om enerzijds voldoende stimulering te geven om verslechtering van de aandelenmarkt te voorkomen en anderzijds vasthouden aan een hervormingsagenda die de internationale gemeenschap laat zien dat China actief werkt aan de liberalisering en ontwikkeling van haar markten.

ETF Securities is van mening dat een duidelijk gecommuniceerde route voor het afbouwen van steunmaatregelen kan helpen om de ’taper tantrum' in te dammen.

Hervormingen

China blijft haar hervormingsprogramma - afgezien van de aandelenmarkten - voortzetten. De beleidsmakers hebben een verruiming van de bandbreedte van de valutahandel aangekondigd en spelen na zes jaar van stilte open kaart over de officiële goudvoorraad. Wij geloven dat beide acties zijn ingegeven door de drijfveer om een status als reserve valuta te krijgen. China houdt de hoop op opname van de renminbi in het Special Drawing Rights mandje van het IMF later dit jaar.

De Chinese vastgoedmarkten laten een pril herstel zien. De prijzen in belangrijkse steden (first tier) stijgen. Beperkte nieuwbouw en een stijging van de verkopen helpen om de balans tussen vraag en aanbod te herstellen.