Standard Life huiverig over Fed en China

Er raast de laatste weken een fikse zomerstorm over de financiële markten. De verleiding is groot om te denken dat de impact op de wereldeconomie en het beleid beperkt zal zijn. Maar Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments, wijst erop dat macro-cijfers standaard achterlopen en aanhoudende financiële stress kan wel degelijk de economische activiteiten raken.

Alle ogen gericht op de Fed

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Een analyse van de Federal Reserve Bank of Kansas City’s annual policy symposium in Jackson Hole en met name de toespraken van FOMC-leden William Dudley en Stanley Fischer, doen Lawson vermoeden dat de komende vergadering van het FOMC een levendige wordt, zeker zolang de stress op de financiële markten aanhoudt en de macrocijfers niet verslechteren. Toch vermoedt hij dat de aanhoudende onzekerheid een wijziging van het rentebeleid in de weg staan. Een renteverhoging in december lijkt dan waarschijnlijker.

China vertoont symptomen van stress

Alexwolf
Alex Wolf

De schijn dat de Chinese beleidsmakers alles onder controle hebben, heeft een forse deuk opgelopen. Slechte communicatie rond de devaluatie van de renminbi, falen rond de ramp in Tianjin en gespannen relaties met buurlanden, tasten het gezag van de autoriteiten aan. Alex Wolf, econoom opkomende markten bij Standard Life Investments, voorspelt dat een transitie van de Chinese economie niet zonder pijn zal verlopen.

Door het ontbreken van vergaande hervormingen zal de Chinese groei schoksgewijs verder vertragen. Maar het is te vroeg om de spreken van een harde landing. Nog altijd staat een groot deel van de economie onder de controle van het politbureau en beschikken de beleidsmakers over een arsenaal aan maatregelen om de terugval te verzachten.

Verdere verzwakking EM

De recente volatiliteit is symptomatisch voor de bredere problemen in de economische outlook voor de opkomende markten. Als de Fed het beleid gaat normaliseren zullen de verschillen tussen ontwikkelde en opkomende markten toenemen. Daarnaast wijst Wolf erop dat ook de politieke stabiliteit een factor van belang is. Naast China is er politieke onrust in Brazilië, Mexico, Rusland en Turkije. Zodra de Fed de rente verhoogt, neemt de zwakte in de opkomende markten toe.