Nederlandse pensioenfondsen zien weer brood in ABS papier

Europese Asset Backed Securities (ABS) gingen lange tijd zwaar gebukt onder de negatieve associatie met ondoorgrondelijke Amerikaanse rommelhypotheken, de producten die een belangrijke rol speelden bij het ontstaan van de kredietcrisis. Maar pensioenfondsen laten die beleggingsaversie steeds meer varen.

Pensioenfondsen uit Nederland, Groot-Brittannie en de Nordics verrtouwden - in hun zoektocht naar liquide, veilig en transparant papier - de afgelopen zes maanden 1,5 miljard euro toe aan vermogensbeheerder M&G om te beleggen in ABS. M&G, met een kantoor in Nederland, is een van de meest actieve deelnemers in de Europese ABS-markt met 21 miljard euro aan belegd vermogen, waarvan 5 miljard euro in pure ABS strategieën. De ECB kondigde eind vorig jaar aan dat het grote volumes overwegend euro-ABS aan het kopen is. De bedoeling is om hiermee de economische groei aan te jagen door leenkosten voor bedrijven en consumenten in de eurozone te verlagen.

Volgens Janssen kunnen beleggingskansen en relatieve waarde vooral gevonden worden in papier dat buiten het bereik van de ECB ligt. Hij stelt dat er bijvoorbeeld extreme waarde zit in Brits RMBS, zeker ten opzichte van het risicovollere Italiaanse, Portugese en Spaanse gesecuritiseerde hypotheken. De Britse economie floreert immers, de werkloosheid daalt en de huizenprijzen ontwikkelen zicg goed Bovendien is de rating hoger. M&G vindt ook aantrekkelijke activa binnen Noord-Europa omdat het aanbod zorgt voor interessante prijzen vergeleken met andere delen van de markt.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.