India geen eiland in de EM

De eurozone en India bleken tot nu toe redelijk bestand tegen de verslechtering in de opkomende markten. In de eurozone komt dit deels omdat het herstel vooral te danken is aan een aantrekkende binnenlandse vraag, meent James McCann, Europees econoom bij Standard Life Investments. De meeste recente detailhandel cijfers bevestigen dit beeld.

Jamesmccann
James McCann

Wel heeft de opkomende markten-dip een direct (drukkend) effect gehad op de inflatie. Een daling van de inflatiecijfers is echter van voorbijgaande aard. Er is sprake van stabilisatie van de kerninflatie en sommige inflatiecomponenten tonen zelfs tekenen van stijging. De ECB zal hoe dan ook deze gegevens nauwlettend in de gaten houden. Blij zal Draghi zijn met de stabiele economische groeicijfers, maar reden om achterover te leunen is er zeker nog niet.

De economische activiteit lijkt enigszins af te nemen en het risico dat het economisch herstel wordt aangetast is zeker toegenomen. Als de groei in Europa onder druk komt te staan in de komende maanden, dan wordt de ECB gedwongen om de groeiverwachtingen opnieuw bij te stellen. Dat leidt bijna zeker tot een verdere verruiming van het beleid, door ofwel QE uit te breiden, of langer door te zetten.

India is zeker geen eiland in de EM

Ook India leek redelijk immuun voor de zorgen binnen de opkomende markten. De recente renteverlaging van de centrale bank toont echter aan dat er zorgen omtrent de economische groei bestaan. India profiteert weliswaar van de lagere olieprijs en is minder gevoelig voor de problemen in China dan andere opkomende markten, maar de zwakte in de regio drukt op de Indiase export. Verbetering moet nu helemaal komen van de binnenlandse vraag.

Volgens Alex Wolf, econoom opkomende markten bij Standard Life Investments, is er wel enige reden voor optimisme. De toegenomen buitenlandse directe investeringen (FDI) tonen aan dat er Internationaal vertrouwen in de Indiase economie is. De economische bedrijvigheid blijft positief en de toegenomen productie van consumptiegoederen wijzen op een verbetering van de consumptieve vraag. De monetaire stimulans heeft wel enige impact, maar het effect op de reële economie is beperkt. De belangrijkste drijfveer voor duurzame groei in India moet komen van voortgaande structurele hervormingen.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.