High yield blijft in trek aldus NNIP

Institutionele beleggers gaan ervan uit dat de belangstelling voor wereldwijde high yield-obligaties in de komende vijf jaar groot zal blijven, vanwege de diversificatievoordelen van de beleggingscategorie, het afnemende aantal faillissementen en de kredietfundamenten.

Uit research (1) van NN Investment Partners blijkt dat 43% van de respondenten verwacht dat institutionele beleggers de allocatie naar Europese High Yield in de komende vijf jaar zullen uitbreiden - meer dan twee keer zo veel als het aantal respondenten (21%) dat uitgaat van een kleinere allocatie.

Beleggers zien diversificatie als het meest aantrekkelijke aspect van hoogrentende obligaties (door 64% van de respondenten genoemd), 37% wees in dit kader op het stabiele/dalende aantal wanbetalingen in de sector en 36% op de goede kredietfundamenten.

Meer dan een derde (35%) vindt dat de huidige waarderingen het extra risico dat inherent is aan de high yield-sector rechtvaardigen. Slechts 10% gaf aan high yield-obligaties op dit moment niet aantrekkelijk te vinden.

De waarderingen van hoogrentende obligaties zijn in de eurozone aantrekkelijker dan in andere regio's, zo blijkt uit het onderzoek¹: 27% van de respondenten noemt de waarderingen in de eurozone sterk of zeer sterk, terwijl 22% hier de VS noemt, 18% het VK, 18% Japan en 16% Azië ex-Japan. De waarderingen werden aangehaald als het meest aantrekkelijke aspect van Europese High Yield. Bijna twee van de vijf (38%) institutionele beleggers zeiden dat dit high yield-obligaties zeer aantrekkelijk maakt ten opzichte van andere obligaties en dat het extra risico hiermee gerechtvaardigd is. Nog eens 26% van de beleggers gaf aan de dalende wanbetalingspercentages in Europa gunstig te vinden.

(1): Resultaten van eigen research van NN Investment Partners, een enquête die Citigate Dewe Rogerson in september 2015 heeft gehouden onder 103 internationale institutionele beleggers