Standard Life Investments: door Brexit veroorzaakt grote kans op recessie VK

De keuze van het VK om de EU te verlaten veroorzaakt een economische schok. De impact van deze schok op de economie van het VK zal sterk zijn, meent James McCann, Europa econoom van Standard Life Investments. De economische groei zal vertragen, een recessie voor het VK dreigt.

Jamesmccann
James McCann

Bedrijven in het VK die afhankelijk zijn van de handel met de EU zullen hun plannen om te investeren en nieuw personeel aan te stellen hoogstwaarschijnlijk voor zich uitschuiven. De gevolgen hiervan zullen snel doorsijpelen naar andere sectoren van de economie. Consumentenvertrouwen zal naar verwachting in eerste instantie een tik krijgen, maar dit kan een forse deuk worden als de schok doorwerkt op de arbeidsmarkt.

Een toename van de financiële stress is al zichtbaar en de kredietvoorwaarden zullen worden aangescherpt. De economische groei van het VK zal worden aangetast en er is een grote kans dat de economie zich richting een recessie beweegt. Dit zal een desinflatioir effect hebben op de binnenlandse economie, hoewel dit niet meteen wordt weergegeven in de cijfers. In plaats daarvan zorgt de scherpe correctie het Britse pond voor een kunstmatig hogere inflatie omdat invoerprijzen stijgen.

De Engelse centrale bank heeft aangegeven de financiële sector te ondersteunen met extra liquiditeit. Zij heeft nog niet haar monetaire beleid verruimt, alhoewel het niet lang meer kan duren voordat zij daartoe overgaat. McCann verwacht dat de Bank of England de rente tijdens de volgende meeting in juli zal verlagen, alhoewel de ruimte beperkt is en zij heeft al eerder aangegeven dat zij niet welwillend tegenover een negatieve rente staat, gezien de impact hiervan op de financiële sector. Een herstart van het QE programma lijkt dan ook voor de hand liggend, misschien al in Augustus.

Europa

Het verlaten van de EU door het VK roept een aantal vragen op voor de Eurozone. De eerste is hoe het economisch herstel nu verder verloopt. Het VK is een belangrijke handelspartner voor de Eurozone en de onzekerheid die nu is ontstaan komt het bedrijfsleven niet ten goede. Aan de andere kant, het effect moet niet overdreven worden: 14% van de export van de EU gaat naar het VK en dat is ver onder de 45% van de export van het VK dat naar de EU gaat.

Het is vooral de door het referendumresultaat ontstane politieke onzekerheid die de EU parten speelt. De meeste landen in Europa zien zich geconfronteerd met een verhoogde Euroscepsis en Eurofobie sinds de financiële crisis. Brexit is hiervan een continuering, niet een oorzaak. Markten maken zich zorgen over wat er nog aan zit te komen. In het slechtste geval stappen meer landen uit de EU.

De ECB zal waarschijnlijk trachten de zorgen te verzachten door meer liquiditeit in de markt te pompen en aan te geven dat ze bereid is meer actie te ondernemen. Dat zal zij doen als de stress in de financiële sector ernstig toeneemt en zodra signalen binnenkomen dat de economie verzwakt. De ECB kan de rente verlagen of de looptijd en intensiteit van het opkoopprogramma verhogen. De economische activiteit in de EU heeft daar baat bij, maar de onderliggende issues worden hiermee niet aangepakt. Als Europa een volgende politieke breuk zoals Brexit wil voorkomen, moet zij een manier vinden om de levensstandaard voor brede lagen van de bevolking te verhogen en de werkloosheid te verlagen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.