Hoe zit ‘Mr Market’ in zijn vel?

Valentijnvannieuwenhuijzen
Valentijn Van Nieuwenhuijzen

Ondanks dat de financiële markten in rustiger vaarwater zijn beland, zijn beleggers zich nog steeds aan het aanpassen aan de ‘nieuwe norm’ van negatieve rentes, politieke onzekerheid, afnemende groei en ultra-lage spaarrentes. De zorgen in de markt worden vooral gevoed door onzekerheid over de Amerikaanse/wereldwijde groei, China, opkomende markten, de ontwikkeling van de olieprijs en het beleid van de centrale banken. Deze zorgen zijn structureel en dat dwingt beleggers om naar andere oplossingen te kijken. NN Investment Partners is van mening dat multi-asset fondsen, met verschillende bronnen van rendement, in dit onzekere marktklimaat een aantrekkelijke belegging zijn.

“Een groot deel van de richting van de markten wordt bepaald door psychologie”, aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Strategie en Hoofd Multi- Asset bij NN Investment Partners. “Gedragsfactoren zijn bijna even belangrijke aanjagers van financiële markten als de fundamentals. Het in kaart brengen van de stemming van ‘Mister Market’ door het ontdekken en beoordelen van signalen om het gedrag van de markt te begrijpen, zorgt voor differentiatie in de positionering en voorkomt dat we door de bomen het bos niet meer zien.”

In het huidige klimaat bieden multi-asset-oplossingen een aantrekkelijk alternatief voor single-asset-strategieën. Ze geven toegang tot een breder scala aan rendementsbronnen, terwijl het totale portefeuillerisico beperkt kan blijven. Uit een analyse van NN IP blijkt dat de voorkeur van beleggers voor diverse rendementsbronnen en een beperkt neerwaarts risico in 2015 heeft geleid tot een recordinstroom van EUR 200.1 miljard aan instroom1 (zie onderstaande figuur). Vanaf december 2014 is multi-asset goed voor 22,2% van de cumulatieve netto instroom in het beheerde vermogen. Alleen vastgoed scoorde op dit punt beter.

Nnipmultiasset

Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Strategie en Hoofd Multi- Asset bij NN Investment Partners: “De marktstructuur verandert van tijd tot tijd, omdat de dominantie van het type marktpartij, het niveau van marktintegratie of beleggingsthema’s verschuift. De multi-asset-aanpak zorgt voor dynamiek in de portefeuilles. Dit element van flexibiliteit verklaart ook de grote instroom in de sector en het onderstreept de diversificatievoordelen die multi-asset-oplossingen in alle marktomstandigheden bieden. Innovatief risicobeheer is cruciaal om te voorkomen dat de risico’s worden onderschat en de diversificatievoordelen worden overschat (aannemende dat je correlaties beter begrijpt dan je eigenlijk kunt!).

De meeste toegevoegde waarde kan worden behaald met een combinatie van robuustheid tegen onverwachte schokken en tactische assetallocatie, die een belangrijke bijdrage levert aan het totale rendement van een portefeuille. De voorspellende kracht die hiervoor nodig is, is steeds sterker gebaseerd op gedragsanalyse.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.