Standard Life: winstontwikkeling bedrijven belangrijker voor beleggers dan verkiezingen

Beleggers maken zich zorgen over de goedgevulde politieke agenda voor 2017. Maar volgens Andrew Milligan, hoofdstrateeg bij Standard Life Investments, is de winstontwikkeling een belangrijker factor voor beleggers om rekening mee te houden.

Macrofactoren belangrijker dan politiek

Andrewmilligan
Andrew Milligan

Markten lijken te worden beïnvloed door politieke onzekerheid die veroorzaakt wordt door verkiezingen in Europa, geopolitieke spanningen in Azië en in het Midden-Oosten en de beleidsvoornemens van Trump in de VS. Het heeft ertoe geleid dat veel kapitaal stroomt van obligaties naar aandelen en van opkomende naar ontwikkelde markten. Hoewel politieke gebeurtenissen zeker voor volatiliteit op de korte termijn kunnen zorgen, vloeien niet alle risico’s hieruit voort en zeker op de korte termijn kunnen ze zelfs in het voordeel van beleggers werken. Als gevolg hiervan laat Milligan zich dan ook met name leiden door de diepere macrofactoren bij het bepalen van de asset allocatie.

Drie steunpilaren

Drie factoren zorgen voor een verdere verbetering van de businesscyclus in 2017:

  • De gewijzigde opstelling van de OPEC zorgt voor stabilisatie van de olieprijs boven 50 US dollar per vat. Dat markeert de start van een cyclus om meer te investeren in de energiesector. Dit kan positief uitpakken voor de wereldeconomie als de energiekosten niet veel meer stijgen.
  • Het afbouwen van voorraden dankzij toenemende consumentenbestedingen, aantrekkende arbeidsmarkten en accommoderende financiële omstandigheden.
  • Bedrijfswinsten in de VS hebben baat bij de aangekondigde belastingverlagingen en vermindering van de regulering. Dit kan de bedrijfswinsten flink opstuwen

    Vooruitzichten 2017

    Analisten voorspellen een winstgroei voor S&P500-bedrijven van 0%-5% bij de komende kwartaalrapportages. De voorspelde 12% winstgroei op jaarbasis lijkt wat aan de hoge kant, maar veel hangt af van de belastinghervormingen in de VS. Aan de andere kant moeten bedrijven ook rekening houden met factoren die de bedrijfswinsten onder druk kunnen zetten, zoals toenemende inflatie en scherpe valutaschommelingen, met name in US dollar.

    Bedrijven zullen hun productiviteit moeten verhogen om het effect van hogere inkoopkosten op hun marges te neutraliseren. De prijszettingskracht van bedrijven zal de komende maanden goed in de gaten moeten worden gehouden.

    Standard Life Investments is stevig gepositioneerd in Amerikaanse high yield obligaties, EMD en Europese REITs. Daarnaast is zij licht overwogen in wereldwijde aandelen, met name in Amerikaanse, Japanse en opkomende Europese markten. De risicobereidheid wordt wat getemperd door de enigszins opgerekte waarderingen op de aandelenmarkten en de politieke risico’s in Europa en de VS, die vooral handelgerelateerd zijn. Opkomende markten zullen last krijgen van een hogere rente in de VS en van de appreciërende US dollar.

    De algemene inflatie zal hoger koersen in de loop van het jaar; het is de vraag of de kerninflatie volgt. Centrale banken kijken met name naar dit inflatiecijfer bij het nemen van beslissingen. Standard Life Investments meent dat beleggers rekening moeten houden met minimaal twee renteverhogingen in de VS, zowel in 2017, als in 2018. Meer rentestappen zijn mogelijk als het begrotingsbeleid substantieel wordt verruimd. In combinatie met wetgeving over het repatriëren van kasgeld vanuit het buitenland kan dit positieve steun verlenen aan de US dollar.