CFA onderzoek: Brexit slecht voor UK aandelen

CFA Institute, de wereldwijde vereniging van beleggingsprofessionals, publiceerde vandaag de uitkomsten van het 2018 brexitonderzoek onder leden, naar de recentste meningen van beleggers over de impact van brexit op de vermogensbeheersector. Het CFA Institute Brexit Survey bevat optimistische signalen over de wereld na brexit, maar Britse vermogensbeheerders komen naar verwachting wel voor uitdagingen te staan.

Handelsovereenkomst

Uit het recentste onderzoek komt een mate van vertrouwen onder beleggers naar voren dat de brexitonderhandelingen tot een handelsovereenkomst zullen leiden. Wereldwijd verwacht bijna de helft (49%) van vermogensbeheerders die deelnamen aan het onderzoek dat de brexitonderhandelingen zullen leiden tot een uitgebreide handelsovereenkomst voor zowel goederen als diensten (25%) of alleen voor goederen (24%). Respondenten buiten de EU waren over het algemeen optimistischer; van de respondenten in China verwacht 52% dat er een uitgebreide handelsovereenkomst afgesloten zal worden. In het Verenigd Koninkrijk verwacht 17% van respondenten dat de brexitonderhandelingen zullen leiden tot een uitgebreide handelsovereenkomst. De meeste Britten (23%) verwachten een overeenkomst voor alleen goederen. Volgens respondenten in Zwitserland en Duitsland is de meest waarschijnlijke verwachte uitkomst een Britse 'crash-out'-exit (respectievelijk 35% en 30%).

Negatieve impact

Het onderzoek laat zien dat Britse beleggers de toekomst van de concurrentiepositie van de Britse markt iets rooskleuriger zien. Iets minder Britse respondenten in het onderzoek van dit jaar geven aan dat brexit de concurrentiepositie van hun thuismarkt heeft verslechterd (van 74% in juli 2016 en 70% in 2017 naar 68%). Toch verwacht 64% van Britse respondenten dat brexit een negatieve impact zal hebben op de mogelijkheid van hun bedrijven om het beste talent aan te trekken, en 67% verwacht dat hun bedrijven hun aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk zullen verkleinen – dit percentage stijgt tot 76% van respondenten in de EU (exclusief het Verenigd Koninkrijk). Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 80% van de respondenten uit de hele wereld verwacht dat brexit Britse rendementen negatief zal beïnvloeden. In de EU (exclusief het Verenigd Koninkrijk) ligt dit percentage zelfs op 90%.

De meeste respondenten in het Verenigd Koninkrijk (51%) verwachten dat de Britse regelgeving omtrent financiële markten geharmoniseerd zal blijven met de EU. Echter, maar weinig respondenten in het Verenigd Koninkrijk of wereldwijd zijn positief over delegatierestricties (zoals outsourcing van portfoliobeheer); met name respondenten in China (52%) en het Verenigd Koninkrijk (49%) zijn van mening dat delegatierestricties negatief zullen uitpakken voor investeerders.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Frankfurt het meeste baat zal hebben bij brexit, gevolgd door Parijs, Dublin, Luxemburg en Amsterdam. Parijs is de grootste stijger, en stijgt van de vierde plaats naar een gedeelde tweede plaats, en Amsterdam dringt de top 5 binnen en duwt daarmee New York naar de zesde plaats.

Gary Baker, CFA, Managing Director (EMEA), CFA Institute, zegt: "De kracht van dit onderzoek ligt in de meningen van de vele vermogensbeheerders over de hele wereld die eraan ten grondslag liggen. De meesten van hen hebben geen emotionele band met brexit. Hoewel er wat optimisme te bespeuren valt, lopen de meningen van CFA Institute-leden uiteen, en er blijft veel onzekerheid bestaan over de waarschijnlijke uitkomst van de brexitonderhandelingen."

Wereldwijd denkt een groter deel respondenten dat de EU zich zal versterken – 34% in vergelijking met 13% in 2017 – en veel minder respondenten verwachten nu dat meer landen uit de EU zullen stappen na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (van 59% naar 30%). Ook verwachten minder respondenten dat brexit zal leiden tot het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk (van 53% naar 41%). Echter, onzekerheid over het daadwerkelijk doorgaan van brexit is toegenomen; 15% van de respondenten vindt het nu waarschijnlijk dat brexit niet zal plaatsvinden – omhoog van 5% in 2017. Will Goodhart, Chief Executive, CFA Society UK, zegt: "Volgens het recentste CFA Institute Brexit Survey is de stemming aan het verbeteren, maar de recentste bevindingen laten grote zorgen zien over de concurrentiepositie van het Verenigd Koninkrijk als financieel centrum. Vanwege de onzekerheid over de uitkomst van de brexitonderhandelingen, verwacht een toenemend aantal respondenten in bedrijven met een sterke Britse aanwezigheid dat die aanwezigheid zal afnemen. Respondenten uit het Verenigd Koninkrijk, de EU en de rest van de wereld geven ook duidelijk aan dat het beperken van delegatieafspraken een negatieve uitwerking zal hebben op beleggingsresultaten."

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.