China blijft de grootste patentproducent van de wereld

Ondanks het aarzelend herstel van de internationale economie, kon er vorig jaar wereldwijd opnieuw een recordaantal patentaanvragen worden geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van de World Intellectual Property Organization (WIPO) van de Verenigde Naties over de patentactiviteit in honderd landen.

Er wordt aan toegevoegd dat voor het vierde jaar op rij een sterke toename van het aantal aanvragen kon worden vastgesteld. In totaal werden vorig jaar volgens het rapport 2,57 miljoen patentdossiers ingediend. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De grootste patentactiviteit werd opnieuw opgetekend in China, gevolgd door de Verenigde Staten en Japan.

China verdrong twee jaar geleden de Verenigde Staten als wereldwijd lijstaanvoerder in patentaanvragen. Ook vorig jaar liet het Aziatische land 825.136 aanvragen registreren. Dat betekende een stijging met 26,4 procent tegenover het jaar voordien. Op de tweede plaats staan de Verenigde Staten, waar een toename met 5,3 procent tot 571.612 aanvragen kon worden gemeld.

Op de derde plaats volgt Japan, waar echter een terugval met 4,2 procent tot 328.436 dossiers diende opgetekend te worden. Inmiddels zijn over de hele wereld 9,45 miljoen patenten actief. Met een aandeel van 26 procent blijven de Verenigde Staten veruit wereldwijd lijstaanvoerder, gevolgd door Japan.

Informatica en elektronica

Het voorbije jaar werd het grootste aantal patenten aangevraagd voor informatica (7,6 procent), gevolgd door elektronica 7,2 procent), meetinstrumenten (4,7 procent), digitale communicatie (4,5 procent) en medische toepassingen (4,3 procent). De aanvragen weerspiegelen ook een duidelijke specialisatie van de verschillende economieën.

Onder meer bleek dat het grootste aantal farmaceutische patentaanvragen afkomstig was uit Zwitserland, terwijl dossiers rond ontwikkelingen op het gebied van voedingschemie vooral van Russische origine bleken. Franse en Duitse patenten bleken vooral gericht op transport, terwijl China, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vooral op informatica zijn toegespitst.

“De wereldwijde patentaanvraag voor intellectuele eigendom weerspiegelt een breder economisch landschap,” benadrukt Francis Gurry, directeur-generaal van de Wipo. “De afwijkende prestaties van de verschillende economieën in de wereld tonen zich ook in het wereldwijde innovatie-landschap.”

Het rapport merkt verder op dat het voorbije jaar tevens 1,17 miljoen patenten daadwerkelijk werden toegekend. Dat betekende een stijging met 3,1 procent tegenover het jaar voordien.

Bron: Express.be