Mobiele sector ziet explosie van het aantal miljardenbedrijven

Sinds de lancering van de iPhone acht jaar geleden is de mobiele sector één van de groeipijlers van de technologiesector geweest, maar die trend zal de volgende jaren nog versnellen. Dat is de conclusie van een rapport van het bedrijf Digi-Capital. Er wordt opgemerkt dat het aantal miljardenbedrijven in de sector het voorbije jaar meer dan een verdubbeling heeft gekend.

Digi-Capital voegt er aan toe dat de sector over twee jaar een omzet van 700 miljard dollar zal realiseren. Dat betekent een verdrievoudiging tegenover de cijfers van vorig jaar. Mobiele commerce zal met een bedrag van 500 miljard dollar volgens de onderzoekers het merendeel van de inkomsten in de sector vertegenwoordigen.

Transport en toerisme

“Het voorbije jaar hebben investeerders een bedrag van meer dan 32 miljard dollar in mobiele technologiebedrijven geïnjecteerd,” aldus Digi-Capital. “Het aantal mobiele bedrijven met een waarde van minstens 1 miljard dollar is het voorbije jaar nagenoeg verdubbeld. Twee jaar geleden werden in de hele technologiesector achtendertig bedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard dollar geregistreerd."

"Het voorbije jaar werden alleen al in de industrie van het mobiele internet achtenzestig ondernemingen van die omvang genoteerd. Bovendien is de collectieve waarde van de betrokken ondernemingen ruim verdubbeld van 130 miljard dollar tot 261 miljard dollar.”

Uit de berekeningen van Digi-Capital, gebaseerd op cijfers van het vierde kwartaal van het voorbije jaar, blijkt dat transport en toerisme met een gezamenlijke waarde van 54,5 miljard dollar de belangrijkste sector binnen de mobiele industrie vertegenwoordigt, gevolgd door mobiele commerce (49,8 miljard dollar), sociale netwerking (46,4 miljard dollar), messaging (39,8 miljard dollar), games (23,3 miljard dollar) en nutsvoorzieningen (17,9 miljard dollar).

Daarna volgen muziek (8,4 miljard dollar), voeding en drank (5,3 miljard dollar), entertainment (4,1 miljard dollar), lifestyle (3,9 miljard dollar) en bedrijfsmatige toepassingen (2,5 miljard dollar).

Aziatische groei

Digi-Capital merkt op dat de Verenigde Staten nog altijd veruit markleider blijven met een totaalbedrag van 144 miljard dollar en zes van de tien meest waardevolle mobiele startups tellen, maar er wordt ook gewezen op de toenemende impact van Azië, dat inmiddels met achtendertig bedrijven in de ranglijst is vertegenwoordigd.

Die cijfers weerspiegelen volgens het rapport de grote groei van de Aziatische digitale economie. China staat op de tweede plaats met een bedrag van 47 miljard dollar, gevolgd door Japan (25 miljard dollar), India (18 miljard dollar), Zuid-Korea (10 miljard dollar), Groot-Brittannië (8 miljard dollar), Zweden (4 miljard dollar), Finland (3 miljard dollar) en Israël, Singapore en Maleisië (1 miljard dollar).

Helemaal bovenaan in de lijst van mobiele startups staat de alternatieve taxidienst Uber met een geraamde waarde van 40 miljard dollar. Alleen de Chinese smartphone-fabrikant Xiaomi heeft nog een grotere omvang, maar in de analyse van Digi-Capital wordt geen rekening gehouden met hardware-bedrijven.

Op de tweede plaats staat WhatsApp met een waarde van 21,8 miljard dollar, gevolgd door Twitter (20,6 miljard dollar), Flipkart (11 miljard dollar) en Line en Snapchat (10 miljard dollar). Omwille van zijn gigantische omvang werd het sociale netwerk Facebook niet in de berekeningen van Digi-Capital opgenomen.

Bron: Express.be