PWC ziet interesse biotechs stijgen

Investeerders tonen een opmerkelijke interesse in biotechbedrijven die op zoek zijn naar nieuwe therapieën. Dat kan volgens Heather Somerville, redacteur technologie bij de Amerikaanse krant San Jose Mercury News, afgeleid worden uit het Money Tree Report van consulent PricewaterhouseCoopers.

De investeringen van venture capital in biotechbedrijven uit Silicon Valley kenden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ruimschoots een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Hoewel een aantal partijen waarschuwen voor een snelle afkoeling, zullen de investeringen volgens Somerville toch leiden tot een aantal cruciale medische doorbraken.

Hoogste niveau in zeven jaar

“De investeringen in de biosector van Silicon Valley zijn tot het hoogste niveau in zeven jaar tijd gestegen,” merkt Heather Somerville op. “ Software AG blijft de belangrijkste markt van Silicon Valley, maar biotech is duidelijk aan een opmars bezig. Biotechbedrijven slaagden er tijdens het eerste kwartaal van dit jaar in een bedrag van 573,9 miljoen dollar aan investeringen aan te trekken."

"Dat betekent een stijging met 103 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar en voor Silicon Valley de derde beste periode op het gebied van investeringen in de biotech, die inmiddels tot een derde plaats is opgeklommen, tegenover slechts een elfde positie tijdens de hoogconjunctuur van de dotcom-industrie.”

Heather Somerville wijst erop dat investeringen in biotech niet alleen in Silicon Valley pieken, maar ook in andere wetenschappelijke centra, zoals Boston, een hoogtepunt bereiken. “Op nationaal vlak werd tijdens het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 1,7 miljard dollar geïnvesteerd in biotech,” merkt ze op. “Dat is een stijging met 66 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.”

Die toenemende interesse heeft volgens haar te maken met het feit dat klinische tests betere resultaten boeken, meer inzichten worden verkregen over de werking van het lichaam en ziektes, terwijl steeds meer bedrijven met oplossingen komen voor zware aandoeningen en de autoritieten snellere procedures mogelijk maken.

Optimale resultaten

Al die elementen maken biotech voor venture capital veel interessanter, terwijl ook andere investeerders worden aangetrokken, waardoor de biotech-bedrijven de nodige financiële middelen kunnen verzamelen om optimale resultaten te halen uit hun wetenschappelijke portfolio.

Als voorbeelden worden onder meer de namen van Allergen en Guardant Health, die tijdens het eerste kwartaal van dit jaar respectievelijk een bedrag van 80 miljoen dollar en 56 miljoen dollar konden ophalen, naar voor geschoven. Helmy Eltoukhy, chief executive van Guardant Health, geeft toe overweldigd te zijn geweest door de interesse die investeerders in de onderneming hebben getoond.

De investeerders worden ook aangetrokken door een aantal succesvolle beursintroducties van biotechbedrijven. Het voorbije jaar werden in de biotech-sector van Silicon Valley dertien introducties voor een totaalbedrag van 1,3 miljard dollar gerealiseerd, tegenover zeven operaties met een totale waarde van 588 miljoen dollar het jaar voordien.

Daarnaast konden ook een aantal interessante fusies en overnames worden geregistreerd, waardoor investeerders kunnen verwachten een goede return te zullen ontvangen voor hun financiële inspanningen. Tevens wordt opgemerkt dat een aantal bedrijven bovendien veelbelovende geneesmiddelen met belangrijke financiële opbrengsten hebben gelanceerd.

Cruciale geneesmiddelen

Casper de Clercq, expert levenswetenschappen bij Norwest Venture Partners, waarschuwt echter voor een waarschijnlijke afkoeling in de investeringen. “De biotech-boom heeft zijn derde jaar bereikt,” aldus de Clercq. “Deze cycli hebben meestal een duurtijd van drie tot vier jaar, zodat stilaan met een einde van een trend rekening moet worden gehouden.

Heather Somerville stelt echter dat de interesse van investeerders een positief signaal is voor patiënten die moeten afrekenen met kanker, genetische aandoeningen of andere fatale gezondheidsproblemen. Door de financiële middelen zullen de bedrijven immers in meer doorgedreven tests, met betere resultaten, kunnen investeren.

“Door die positieve evoluties krijgen de bedrijven ook vaak sneller goedkeuring van de farmaceutische autoriteiten, zodat de geneesmiddelen sneller aan ziekenhuizen kunnen worden verkocht,” zegt Heather Somerville.

“In het verleden moesten biotechbedrijven zich vaak tevreden stellen met bescheiden investeringsbudgetten, waardoor ze hun onderzoek dienden te beperken en waardoor dan ook niet altijd de optimale resultaten konden worden behaald."

"Daardoor kon ook geen toegang worden verkregen tot bijkomende financiële middelen voor verdere stappen die mogelijk tot een commerciële lancering van potentiële geneesmiddelen zou kunnen leiden.”

Bron: Express.be