Details bitcoin

Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

Wanneer we terugkijken op de evoluties in de financiële sector dan is de lancering van de cryptovaluta toch zeker wel één van de meest opvallenden. Onder cryptovaluta verstaan we valuta die sec decentraal verwerkt worden. De bekendste cryptomunt is natuurlijk de bitcoin. De bekendste cryptomunt is natuurlijk de bitcoin. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Niet centraal maar de-centraal

Belangrijkste kenmerken bitcoin

  • transactiekosten zijn er niet
  • extreem snel
  • transsactiekosten afwezig
  • anoniem gebruik

    Koers bitcoin

    KoershistoriebitcoinMaar let op: de Bitcoin met de hoofdletter staat voor het centrale betaalsysteem ("betalen met bitcoin"). En bitcoin met een kleine letter geschreven staat voor de munt als crypto betaalmiddel. Het absoluut essentiële onderscheid van de cyrptovaluta is de decentraalheid. Er is dus geen centraal systeem dat toezicht houdt in wat voor vorm dan ook. Het systeem van de cyptomunten is dus een volledig ander systeem dan de traditionele betaalwereld. Er zijn dus geen centrale organen in de cryptowereld en er is dus ook geen sprake van rente. Er is dus een totala afwezigheid van toezicht in wat voor manier dan ook. Mede door het gebrek aan toezicht en beleid is de cryptowereld een erg volatiele wereld.

    De entrée van de bitcoin

    Transacties tussen gebruikers gaan dus 1 op 1 met elkaar zonder tussenkomst van een derde partij. Peer to peer handel wordt dit ook wel genoemd. De transacties die gedaan worden, worden bijgehouden via de zogenaamde netwerk nodes. Het verwerken van de transacties gaat weer via de zogenaamde cryptografie. Eerst worden de transacties verwerkt en gaan pas daarna naar de blockchain om opgeslagen te worden. Alle blokken met de transacties worden iedere 10 minuten aan de blockchain toegevoegd. Blockchain staat voor het centrale register dat alle bitcointransacties bijhoudt.

    Blockchain samengevat

    De eerste blockchain werd eind vorige eeuw, in 1998, door Wei Dai al beschreven. Satoshi Nakamoto was degene die in 2009 de blockchain als opensource software openstelde. Nakamoto wordt zodoende gezien als de grondlegger van het hele blockchain gebeuren. Het hebben van dubbele transacties (ook wel double spending genoemd) was één van de beweegredenen om de techniek van de blockchain op te zetten. Door de oprichting van de blockchain konden er transacties gedaan worden waarbij er geen centrale partij bij noodzakelijk is. Het double spending probleem staat voor het feit dat er altijd twee transacties nodig zijn om sec één losse transactie te doen. Van de betalende partij naar de centrale partij (de bank) en dan naar de ontvangende partij. Blockchain kenmerkt zich dus door de afwezigheid van een centrale partij.

    Satoshi Nakamoto was pseudoniem

    Satoshi Nakamoto is geen echte naam van een persoon maar het staat voor de persoon of groep die de blockchain opzette. Het verhullen van de identiteit van de oprichter(s) laat direct zien dat de wereld van de cryptovaluta een mystieke wereld is. Satoshi Nakamoto (de persoon of groep dus) was tot en met december 2010 betrokken bij het van de grond zetten van de blockchaintechnologie. Op 3 januari 2009 werd voor het eerst een bitcoin op het blockchainplatform verwerkt. Om het geheel nog mystieker te maken had de omschrijving van het eerste transactieblok het volgende: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks". Kort daarop werd op 12 januari 2009 de eerste bitcointransactie door Satoshi Nakamoto gedaan. Vanaf de start gemeten tot begin 2016 werden er circa 100 miljoen bitcointransacties gedaan. In het voorjaar van 2020 bedroeg het totaal aantal transacties al 300 miljoen.

    Bijdrukken verleden tijd

    Het was vooral het ongebreidelde bijdrukken van geld dat zorgde voor een vraag naar een vervangend geldsysteem. In de traditionele valutawereld is er maar één partij die die rentes kan bepalen en eventueel geld kan bijdrukken. Het bijdrukken van geld is inweze geen ramp wanneer dit beperkt gedaan wordt. Maar bij massaal bijdrukken gaan de prijzen van activa omhoog: er ontstaat inflatie. Hierdoor wordt alles duurder: van producten tot diensten en zodoende is er veel maatschappelijke schade. Tot en met 1973 was de dollar aan de goudprijs gekoppeld. Sinds het akkoord van Bretton Woods werd dit losgekoppeld. De dollarkoers hield dus gelijke tred tot en met 1973 met de waarde van goud. Centrale banken hebben altijd wel geld bijgedrukt (ook door vervanging van beschadigde biljetten bijvoorbeeld). Het bijdrukken van geld begon pas echt op grote schaal in 2008 toen de centrale banken het financiële systeem probeerden te redden. Het massaal bijdrukken van geld was natuurlijk geen gratis geld voor de maatschappij: het zet juist aan tot hogere prijzen. Het bizarre is dat de geldpers in 2008 hard werd aangezet door de centrale banken terwijl ze zelf verantwoordelijk waren voor een gezond financieel systeem en dat dus zelf uit de hand hebben laten lopen.

    Ouderwets banksysteem niet perfect

    Het was dan ook logisch dat er vanuit de gemeenschap veel kritiek kwam: er ontstond inflatie zonder dat de maatschappij hiervoor gecompenseerd werd. De chaos die hierdoor ontstond was de voedingsbodem voor een nieuw systeem waarbij er niet meer bijgedrukt kan worden. Et voila: zo ontstond het idee voor de bitcoin als een nieuwe wereldmunt. Bij de bitcoin (en ook alle andere cryptovaluta) is er dus geen centraal toezichthoudend orgaan aanwezig. Bij het begin van de bitcoin was het nog echt een ' ding' van de alternatieve beleggers en hackers. Echter dat tij keerde al rap en er kwam snel meer acceptatie in de bredere kringen. Vooral door de afwezigheid van transactiekosten heet feit dat betalingen anoniem zijn zorgde voor een forse groei van de populariteit. Helaas zien we dat zelfs anno 2002 het internationale betalingsverkeer nog lang niet zo ontwikkeld is als het eigenlijk had moeten zijn. Transacties kosten nog steeds relatief veel tijd, vooral buitenlandse transacties, en er hangen ook nog eens extra kosten aan vast. Zo is er in de weekenden en feestdagen geen betalingsverkeer. Hierdoor hebben vooral internationale transacties altijd nog een hoop oponthoud.

    Hoge vola crypto

    Tot het voorjaar van 2017 ging de koers van de bitcoin vrij rustig omhoog. Echter later dat jaar schoot de koers als een raket omhoog. Terugkijkend blijkt 2017 het jaar van de absolute volatiliteit te zijn geweest. Echter tot de winter van 2017 bleek het bitcoinfeest te stoppen. Kort daarvoor geraakte de koers zelfs tot boven de 20. 000 dollar. Dat niveau was dan ook meteen haar alltime high tot heden (voorjaar 2020). De koers stortte begin 2018 erg hard in elkaar en kwam in de bandbreedte tussen 5.000 en 10.000 dollar te liggen. We zien tot heden echter nog steeds veel bokkensprongen van de bitcoin. Gedurende 2019 koerste de bitcoin rond de niveau's van 2018 (na de winter). Veel beleggers hoopten vast dat de bitcoin een veilige vluchthaven zou zijn.

    Bitcoin koersexplosie en koersimplosie

    bitcoin blockchain

    Echter ging door de coronacrisis de munt ook net zo hard mee omlaag als vele andere beleggingen (zoals aandelen en vastgoed). Door de coronacrisis zakte de bitcoin weer tot rond de 5.000 dollar.

    Beleggers die graag in cryptovaluta willen handelen kunnen terecht op het Bitcoin Profit Platform. Dit is een geavanceerd handelsplatform waar u in de diverse cryptovaluta kunt handelen. John Mayers is de oprichter van ht Bitcoin Profit Platform.